сряда, 21 Март 2018 05:13 ч.

Учител възстанови паметник на Левски

Фигурата на Апостола в двора на Спортното била счупена от футболни хулигани
19.02.2017   |   16:45
Прочетена: 948   |
Коментари: 0
Учител възстанови паметник на Левски

Учител по изобразително изкуство възстанови счупения паметник на Васил Левски в двора на Спортното училище под тепетата. Петко Иванов постъпил на работа и открил, че статуята на патрона на школото е на парчета. Не му мислил много и с подкрепата на училищното ръководство се захванал да я събере парче по парче.

Разбрах, че паметникът е пострадал след футболен мач. Нашите ученици спечелили срещата, а ядосаните им противници си изкарали яда на Васил Левски, разказва Иванов. Той се захванал да спаси творбата на неизвестния майстор, която е един от символите на училището още от време на построяването на сградата преди 40 години. Срещнал трудности, защото работел със стълба, а не със скеле, както би трябвало. Успял да възвърне част от блясъка , но има още какво да се направи, обяснява Иванов.

В последната фаза на реставрацията учителят ще получи подкрепа от артиста и бизнесмен Жорж Трак. Собственикът на културния център "Тракарт" от години се включва в различни каузи, свързани с културата и историята на Пловдив. Преди време подари и барелеф на Васил Левски на Спортното училище. Сега там учители и ученици се събират, за да отбележат някои от най-важните празници в школото.


<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...