вторник, 20 Февруари 2018 05:48 ч.

Фалиралата Първа градска си търси лекари и сестри

Дава заплати от 540 до 800 лева
13.10.2017   |   06:40
Прочетена: 2085   |
Коментари: 0
Фалиралата Първа градска си търси лекари и сестри

Изпадналата във финансов колапс МБАЛ "Свети Мина" ЕООД /Първа градска болница/, чийто персонал поголовно напуска заради забавяне на заплати, набира нови медицински кадри. Здравното заведение е обявило в jobs.bg няколко свободни позиции. Търсят се медицинска сестра, лаборант, както и лекари със специалностите "Гастроентеролог", "Неонатолог" и "Ревматолог". Брутните заплати, които им предлагат, са 540 лв. за сестра и лаборант и до 840 лв. за лекар. 

Както "Марица" писа, Инспекцията по труда глоби наскоро „Св. Мина” с 1500 лв. заради забавено изплащане на заплати. Санкцията бе потвърдена и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница отделно  виси няколкомилионен борч към кредитори.

Санкцията бе наложена, след като през лятото здравните работници излязоха на протест и блокираха движението на колелото на Централна гара именно заради забавени заплати. Въпреки че тогава общината направи финансова инжекция от 2 млн. лв., пари пак не достигаха. 

За да се спаси от фалит, миналия месец на сесия на Общинския съвет най-после бе гласувано тя да се обедини с МБАЛ "Свети Пантелеймон"/ Втора градска болница/. МБАЛ "Св. Мина" ще получи един милион лева за обновяване на базата и медицинска апаратура.

Субсидията ще бъде дадена от общинския бюджет, след като медиците направят подробен списък на всичко, което им липсва.

Междувременно се разбра, че съдът е потвърдил втора глоба от 1500 лв. на болницата, наложена от Инспекцията по труда. Този път става дума за неплатения навреме нощен труд на дежурните екипи за декември 2016 г. На 16 март т. г. при проверка на инспекцията е установено, че превеждането на допълнителните пари е забавено, и са дадени предписания МБАЛ „Св. Мина” да се издължи до края на същия месец. Това обаче не е случило и в края на април е написано наказателното постановление. 

От болницата обжалват с мотива, че не са имали пари, защото чак през април общината е взела решение да ги подпомогне с пари. Пловдивският районен съд обаче потвърждава глобата, защото става дума за „основни права като получаване на трудово възнаграждения за нощен труд, и то в болнично заведение, където и без това трудно се намира медицински персонал, а полаганият труд е изключително отговорен, касаещ живота и здравето на пациентите”.  

Преди по-малко от месец магистратите обявиха за законосъобразна и друга санкция - за забавеното изплащане в пълен размер на възнаграждения за ноември 2016-а. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...