неделя, 19 Януари 2020 04:58 ч.

Фермери протестират, колят животни

15.01.2018   |   16:37
Прочетена: 897   |
Коментари: 0
Фермери протестират, колят животни

Да отпадне спорната Наредба 3 за доказване на произведеното краве мляко и връщане на принципа „плащане на глава“, настояват фермери. Стотици дребни животновъди не са успели да изпълнят новите изисквания на Министерство на земеделието, поради което са лишени от субсидии. В знак не недоволство фермери от цялата страна излязоха за пореден път на протест и окупираха площад „Независимост“ в столицата. Стопаните имаха срок една година - от октомври 2016 до октомври 2017, да докажат с документи минимални количества мляко, които са реализирали на пазара.

Според представители на Националното сдружение на животновъдите в България въпросната наредба действа силно ограничително за голяма част от хората в бранша. Например във врачанските села Гъбаре и Върбица от малцинствата гледат около 1200 биволи, които са една трета от всички стада в България, но тези хора трудно могат да докажат исканите 800 литра мляко от животно. Друг е въпросът, че някои мандри не издават фактури, коментира Йордан Малджански, който е сред организаторите на протеста.

Недоволство от орязването на субсидиите изразиха и фермери от Южна България, които в края на миналата година подкрепиха протестите пред Министерство на земеделието. Тогава те получиха уверение от администрацията, че ще бъде разгледан всеки случай на животновъд, който не е получил помощ за глава добитък. До този момент обаче отговор не е получен. Хората очакваха тези субсидии и след като не ги получиха, не им остана нищо друго, освен да колят животните, за да преживеят зимата, ядосва се фермерът Иван Земеделски. Той прогнозира, че ако рестриктивната наредба не отпадне, догодина ще има свиване на фермите до 10 животни, защото те са необвързани с производството и при тях няма доказване на мляко.

В момента Наредба 3 се обжалва във Върховния административен съд в частта за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол. Междувременно нова проектонаредба е подложена на обществено обсъждане, което ще се провежда до 11 февруари. Новият текст не предлага отпадане на задължението на фермерите да предоставят документи за реализация. Въпреки това се цели улеснение, като се премахва задължението на фонд "Земеделие" да проверява регистрите и контрола на пазара на мляко.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...