вторник, 20 Август 2019 01:23 ч.

Фирмите избират кой да им доставя ток

Крайният срок е 1 октомври, след това сключват договор с EVN или им дърпат шалтера
27.07.2013   |   07:10
Прочетена: 8406   |
Коментари: 0
Фирмите избират кой да им доставя ток

До 1 октомври 2013 година фирмите (клиенти средно напрежение) в Югоизточна България могат да изберат доставчик на електроенергия. Това става по свободно договорени цени след влязлата в сила либерализация на пазара за бизнес клиентите. Ако не го направят, EVN ще сключи споразумение с тях по цени на методика, одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Правото им се дава като “доставчик от последна инстанция”, тъй като на 8 юли 2013-та получи лиценз от Държавната комисия за енергийното и водно регулиране (ДКЕВР). Такъв “доставчик” се въведе с промени в Закона за енергетиката. С лиценза си EVN ще осигурява снабдяването с ток на клиенти на средно напрежение до избора им на друг доставчик или ако избраният от тях търговец не извършва доставка на електроенергия по независещи от клиента причини.


Ако след изтичане на двата месеца до крайния срок клиентите не са избрали доставчик на или не са сключили договор с “последната инстанция”, EVN ще им спре тока. С лиценза за краен снабдител австрийската компания ще продължи да снабдява с електричество по регулирани от ДКЕВР цени единствено само битови и небитови крайни клиенти. От EVN вече са изпратили уведомителни писма до бизнес клиентите.

 

 

Чисто технически
не знам как ще се случи

Тони СИМИДЧИЕВА, 
хотелиер и ресторантьор
Нищо не знам в тази насока, иначе с удоволствие бих минала към друг доставчик. Трябва да има по-широка разгласа. Аз лично не знам къде да намеря тези фирми и да се запозная с условията, които предлагат. Иначе всички ще сменят доставчика. Но не мога да повярвам, че е истина. Чисто технически не знам как ще се случи. След като цялата преносна мрежа в Пловдив се ползва от EVN, как ще мине ток, за да стигне до мен? Всичко е само да се каже, че пазарът е свободен.


На секундатасе отказвам от EVN 

 Божидар ДАНАИЛОВ, ресторантьор

Не знам за други доставчици, но от EVN се отказвам на секундата, стига да имам възможност. Имам огромни проблеми с тях. Искат да плащам до 10-о число на месеца, а фактурата я получавам на 12-о число. Три пъти им пращам писма. Не знам какво ще правим с EVN. Аз плащам големи суми, трябват ми поне десет дни след получаване на фактурата, за да ги събера. А те идват да ми режат тока. Добре, но като нямам хладилници и се развали стока за няколко хиляди лева, кой ще я плати? Никаква толерантност към редовните платци. Казват, че плащаме най-евтиния ток в Европа. В Австрия е най-скъп, но един австриец със заплатата си може да купи десет пъти повече ток от един българин. Всяко повишаване на тока води до съкращаване на персонал. И ако още малко поскъпне, ще трябва да затваряме заведенията.

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...