четвъртък, 22 Февруари 2018 11:01 ч.

Френски творец мъти яйца, излюпиха се пиленца

20.04.2017   |   21:19
Прочетена: 609   |
Коментари: 2
Френски творец мъти яйца, излюпиха се пиленца
Снимка: Творецът върху яйцата

Авраам Поаншвал, определян като вероятно най-крайният съвременен френски творец, измъти кокоши яйца като част от арт проект в парижки музей за модерно изкуство.

Той прекара три седмици над специален съд с 10 яйца и от четири от тях вече са се излюпили пиленца, разказва "Ройтерс".  Поаншвал ще прекара в специалния вивариум в "Пале де Токио" още няколко дни с надежда да се излюпят и останалите. Обикновено процесът отнема 21-26 дни.

"Особено е, защото обикновено кокошките мътят, а сега го прави той - много е странно", коментира 10-годишната Виолет, посетила музея.

Архитектът Хлое Шапрон казва: "Всъщност е доста интригуващо, лично аз мисля, че той не бива да е открит към другите до такава степен - малко е като в зоологическа градина, но той в действителност комуникира доста и точно това ме изненада."

Аделаид Блон, която е куратор на изложба, обяснява: "Мисля, че Авраам Поншвал наистина искаше да изживее това вглъбяване, живота, времето за мътене на животни... Така  че, след като е тук от 3 седмици, неподвижен и водещ доста ограничен живот, той вече някак си е привързан към тези животинки."

"Ройтерс"  допълва, че четирите яйца са се излюпили във вторник и сряда, и припомня, че арт проектът е започнал на 29 март. Той ще приключи, когато се излюпят всички пилета, след което те ще бъдат предадени във фермата на баща му за отглеждане.

44-годишният Поаншвал преди е прекарвал две седмици в скулптура на мечка, а неотдавна - една седмица, затворен в камък. По думите му така експериментира различни концепции как тече времето за различни животни и природни обекти. "Най-добрият начин да разбереш един обект е като влезеш в него, а не като го наблюдаваш от разстояние. Най-общо казано, ще се превърна в пиле", каза той в началото на последния си проект.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...