сряда, 21 Март 2018 01:08 ч.

Хасково: Такса смет падна, ред е на глобите

В града с най-високи данъци няма обществени тоалетни и места за колите в кварталите Хасково е най-скъпият град, само тук санкцията за неправилно паркиране е 50 лева
01.02.2011   |   16:25
Прочетена: 4007   |
Коментари: 2
Хасково: Такса смет падна, ред е на глобите

Хасково е най-скъпият град. Макар да не е сред най-големите в страната, а местната икономика да не е сред най-проспериращите и развитите, жителите му плащат едни от най-високите такси, данъци и глоби. Така е защото години наред общинските съветници чинно подкрепяха предложенията на кмета Георги Иванов и вдигаха местните данъци и такси, гонейки таваните, за да осигурят повече приходи за местния бюджет. Бизнесът и гражданите плащаха и си мълчаха.
Такса смет обаче падна. За пръв път от 12 г. насам. Таксата, която тежи в семейния бюджет повече от данъка за сгради, на чиято база се изчислява, ще разтовари малко жителите на областния град. Досега тя бе 3 промила, за тази година ще е наполовина по-малко. Сериозно облекчение ще има и бизнесът, който досега плащаше 12 промила, а вече - само 5. Трябва да се отбележи, че таксата пада само при положение че кметът не жали решението в съда. Ако го направи, както се закани, може да се получи истински казус. Защото по закон тя трябва да се определи до 31 януари, което е сторено. При обжалване съдът е този, който ще реши кой крив, кой прав, но при всички положения ще е след тази дата. В Закона за местните данъци и такси е посочено, че ако до 31 януари налозите не се определят, в сила остават старите, коментират юристи.
От тази година се връща и правото хората, които не ползват имоти, да не дължат таксата смет за тях. Две години поред се плащаше с презумпцията, че щом човек е жив, значи създава боклуци. В следствие на това немалко сгради в Хасково стоят незавършени, тъй като инвеститорите дължат таксата, въпреки че имотът не е продаден.
Само за сравнение, в Стара Загора данък сгради е 1.25 промила, а такса смет - 1, в Кърджали съответно 1.2 промила и 1.1 промила. В Хасково налогът за имотите е 2 на хиляда, а с намалението отпреди дни таксата ТБО - 1.5 на хиляда. Местните данъци и такси се плащат за това жителите да получат по-добри условия за живот. В Хасково обаче няма дори една обществена тоалетна, тролеите са под всякаква критика, а в какво състояние са тротоарите - най-добре знаят майките с колички и хората в инвалидни.
В Хасково има немалко луксозни автомобили, чиито номера са чужди - немски, австрийски и др. Причината е, че данъкът на колата тук е почти колкото този в Берлин, например, въпреки несъизмеримостта на градовете. Около 130 до 160 лв. например излиза налогът за т.нар. кола среден клас, 10-годишна, 2000 кубика.
През годините експериментите на общинските съветници с търпението на жителите на града стигнаха до там, че глобите в Хасково са най-солени. 50 лв. е санкцията с фиш, т.е. необжалваема, за неправилно паркиране. Същото наказание в Закона за движение по пътищата е 20 лв. Не че трябва да е ненаказуемо безразборното паркиране, но не може хората да бъдат глобявани, че оставят колите пред жилищните сгради. Обособени паркинги в жилищните райони няма, тъй като те не носят приходи, а изграждането им прави макар и малки, но разходи. Така хората по принуда паркират по места, които за общината са зелени зони, а в действителност никога не са били такива. Технология колите да се паркират по покрива на блоковете обаче все още не е измислена.
И ако колите пречат и занемаряват зелените зони, това съвсем не важи за конете и овцете, които се разхождат из кварталите. Глобите и за техните стопани са солени, но не се налагат, тъй като прословутият наказателен отряд на КОРЗ не може да ги хване. Пък и защо да глобяват някой, който няма да се издължи, вместо този, който всеки ден си оставя колата пред входа в “Бадема” и все ще му потрябва някоя услуга. Както е известно, ако не си платиш глобите и данъците, в Хасково не може да си извадиш едно удостоверение.
Хасково не е добър град за живеене, тъй като нищо не е в състояние да принуди хората от ромските квартали да спрат музиката и сватбите на открито. Нищо че съседите им плащат високи налози.
Същите тези хора плащат по левче за Синя зона, дори да си оставят колата за половин час, за да си свършат работа из центъра. 35 лв. дължат нещастниците, чиито коли са вдигнати от паяка, ако са просрочили толеранса от 15 мин. Въпросното съоръжение средно вдига по 25 до 30 коли на ден. На никой не му хрумва с приходите поне да разчертае паркинги в кварталите.
Административните услуги в Хасково също са сред най-скъпите. Експресното вадене на дубликат на удостоверение на акт за раждане, семейно положение и др. струва 10 лв. Да не говорим, че дори на гробищата събират такса от колите в размер на 1 лв. Строителните фирми и кабелните оператори също дължат немалки суми за разкопаване, засипване и т.н.
2011 г. е изборна и е повече от ясно, че местните данъци и такси този път няма да скачат. Хасковлии обаче може да извадят късмет и дори да им ги свалят.     Политиците се надпреварват да обясняват колко е скъп градът ни, сякаш досега не е било така. Пръв изохка депутатът от ГЕРБ Иван Петров. Не може в Хасково глобите да са толкова високи, не може Синята зона да е толкова неуредена и т.н. Новото мнозинство в ОбС се нагърби със задачата да премахне платеното временно паркиране в центъра, като го замени с по-удачен вариант. На последната сесия това не стана.
БСП да не остане по-назад, даде нарочна пресконференция за състоянието на Община Хасково. То според червените никак не е добро, въпреки че хасковлии плащат най-високите данъци и такси. БСП в момента не участва в управлението на общината, но в предишни години не направи нищо това да не е така.
Сега обаче е моментът мераклиите за власт поне да обещаят Хасково да стане по-добро място за живеене. Ако сравнят данъците и таксите в други населени места, ще видят, че има какво още да намалят.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...