неделя, 25 Февруари 2018 13:23 ч.

Хисаря като Карлови Вари

09.08.2010   |   11:06
Прочетена: 18105   |
Коментари: 3
Хисаря като Карлови Вари

Разкошни зелени паркове и ярки цветни градини в тях, прекрасни сини басейни с чиста минерална вода, красиви сгради на нови луксозни хотели и руини от римски крепости и обществени постройки. И хиляди туристи, които пълнят хотелите и плажовете в Хисаря всеки уикенд на това горещо лято. След бума в строителството идва бумът на туристите и Градът на императорите вече дава заявка за нова, много амбициозна цел ­ стъпка по стъпка Хисаря става Карлови Вари на Балканите.

В Хисаря има над 15 нови луксозни три- и четиризвездни хотели, десетки къщи за гости и стотици частни квартири. В момента в хисарския “Бевълри Хилс”, както някои от постоянните посетители на Хисаря в уикендите наричат улицата от ресторант “Национал” към скъпарския хотел “Хисар”, на която са разположени елегантни ресторанти и хотели, никнат още три обекта. Този сезон там
 отвори най-новият хотел “Чинар”.

Съвпадението с името на прочутия ресторант “Чинар” близо до църквата в Хисаря не е случайно, собствениците са едни и същи. Зад база “Калероя” на Военно-медицинската академия вече посреща гости най-новият плаж “Ди аква”, а собственикът му Богдан Дюлгярски е готов с проект за изграждането на хотел край басейна. Собственикът на комплекс “Гайтани” Видол Гайтански пък строи вилно селище край града. В строеж е и голям СПА обект на израелска компания. Колкото повече, толкова повече е принципът, който споделят собствениците на луксозните бази ­ повече хотели, повече туристи, повече известност и повече престиж за курорта. Да има място за всеки турист, дошъл в града за един уикенд или за цялата ваканция, защото веднъж не намерил свободни места, той отива на друго място и после трудно може да го върнеш отново, е другият принцип, който изповядват местните хотелиери.

И макар животът на гостите на луксозните хотели да е почти затворен в базите ­ апартамент, ресторант, СПА процедури, минерален басейн, развлечения, градът трябва да осигури красота, уют, удобство и развлечения. А общината е обърната и с лице към проблемите на своите граждани, и към тези туристи, за които скъпите хотели и СПА процедури не са по джоба, споделя кметът на общината Георги Пирянков. Ние правим и ще продължаваме да правим нови водопроводи и канализация, строим модерна пречиствателна станция за отпадните води, благоустрояваме улици и тротоари. Усилията ни са насочени и в това да предоставяме след време услуги в минералните бани, достъпни за хората със средни и под средните доходи, в една добра база и при високо качество на предлаганите услуги. В Хисаря има стотици квартири, които предлагат отлични условия при сравнително ниски цени ­ около 30 лева за стая, уточнява той. Ако успеем да постигнем и цени на услугите в обществените минерални бани от порядъка на 5-10 лева, ще бъдем доволни. Това е много по-поносимо за хората със средни и под средните доходи, тази политика ще доведе още повече туристи в града, споделя своите виждания Георги Пирянков.
Смятам, че това не е остаряла форма на туризма, тя може да бъде съживена при ново, по-високо ниво и да даде доходи на местните хора, казва Пирянков.

Общината е готова с програма и кандидатства по мярка 3.1 на Министерството на регионалното развитие с пет проекта за 5 255 000 лева. 15 на сто средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Първият от проектите е за възстановяването на старата Момина баня, построена още преди Освобождението, от нея води началото балнеолечението в България. Тя е построена на мястото на стара римска баня от времето на съимператорите Максимилиан Галери и Лициний-баща. 16-метров керамичен надпис от 308 година свидетелства за Римската епоха. В сградата на Момина баня има и царско крило, строено специално за Фердинанд и обновявано за Борис Трети. Проектът на общината е за цялостно възстановяване на Момина баня с басейните и царското крило, изграждането на нова част с две джакузита и други съоръжения за СПА процедури. Така тя ще се превърне в действащ модерен център и в туристическа атракция. Нейни клиенти се очаква да бъдат преди всичко туристите, които отсядат на квартири. Преди около 20 години Хисаря е разполагал с 9200 легла в частните квартири, тогава годишно са регистрирани около 900 хиляди нощувки в тях, припомня кметът Георги Пирянков. Той смята, че тези позиции могат да бъдат възстановени бързо.

Край банята има и полуразрушена колонада с водопиен павилион, строени в 80-те години на миналия век. Друг проект по същата програма предвижда те и градината, фонтаните и пейките за отдих в тази зона да добият нов облик и станат действащи. В непосредствена близост до тях е проектиран паркинг.

Трети проект от същата програма предвижда изграждането на атрактивно светлинно-звуково шоу на прочутите Камили ­Южната порта на римската крепостна стена. То ще е в рамките на 22 минути и ще върви във вечерните часове на уикенда. Друга част от програмата предвижда изграждането на обходна алея около крепостната стена, предназначена преди всичко за тийнейджърите ­ за кънки, колички, скейтборд. Малко езеро между хотелите “Аугуста” и “Сана спейс”, обградено с екзотична растителност, ще дарява свежест и прохлада на посетителите.
В същата програма е частична реконструкция на римските терми в централната част на града ­ това са най-добре запазените римски обществени бани по нашите земи. За превръщането им в атракция с туристически пътеки, осветления и други атрибути по същата програма са предвидени 800 хиляди лева.

На последното заседание общинският съвет в Хисаря даде съгласието си администрацията да започне работа по проект за създаването на стратегия за развитието на туризма в следващите години. Тя включва визия за необходимостта от нови туристически обекти, реклама на курорта, създаването на марката “Хисаря” и т.н. Общината работи и по собствена инвестиционна програма. Предвидените капиталови разходи за тази година бяха 1.5 милион лева, актуализацията на бюджета отряза 220 хиляди, но въпреки това значителна част от проектите ще бъдат реализирани. Благоустрояват се улици, променят се части от водопроводите и канализацията. Общината има намерение до една година да подмени и всички водопроводи с минерална вода до водопийните павилиони.

Интересът към изграждането на СПА обекти в Хисаря продължава да е актуален за инвеститорите. Дори и в годината на кризата има заявени инвестиционни намерения за четири нови обекта, а общината е тази, която притежава най-атрактивните терени за строителство. Някои от проектите обаче крият и негативни моменти, които ние бихме искали да избегнем, обяснява кметът Георги Пирянков. Първият риск е свързан с минералната вода. Все още има свободен ресурс, но аз и сега изпитвам сериозни притеснения как ще снабдяваме с минерална вода обществените бани, които възстановяваме. Затова общината изкупува всеки свободен литър, от който се отказват хотелиерите. Другата опасност е създаването на СПА туризъм менте. Скоро бях на среща на СПА Асоциацията в Европа и там нейната председателка, която е бивш кмет на Баден-Баден, ни предупреди за тази опасност. Такава тенденция има и в Хисаря. Подаваш инвестиционно намерение за обект с минерална вода и СПА процедури, който може да има какво ли не наименование, от типа на възстановителен, оздравителен и др. вид център  ­ предприемачите са много находчиви в това отношение. Строиш една сграда с две джакузита и седем-осем апартамента с минерална вода.

След това продаваш скъпо и прескъпо апартаментите. Моето убеждение е, че общината не трябва да съдейства на този тип инвестиции. Аз съм внесъл два сигнала в Министерството на околната среда и водите и съм обжалвал две разрешителни за подобни обекти, твърди Пирянков.
Общината има своя концепция за това какви обекти да развие на терените, които предлага за продажба. Единият от тях е уникален ­ това е прочутият Славеев дол с площ 6.2 декара, общинска собственост, в близост до античния римски амфитеатър. Има решение на общинския съвет за неговата продажба, търсим крупен инвеститор. Общината разполага с още един много атрактивен терен от 10 декара до бившия санаториум на МВР. Друг от 700 кв./м в абсолютния център на Хисаря до крепостната стена също чака подходящ инвеститор. 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...