четвъртък, 18 Януари 2018 19:51 ч.

Хомеопатия за растения - евтино и ефикасно

Растителната защита с природни средства е 50 пъти по-изгодна от биото, убедил се градинарят Калоян Пецов
18.04.2017   |   18:48
Прочетена: 8075   |
Коментари: 0
Хомеопатия за растения - евтино и ефикасно

Пловдивчанин експериментира отглеждане на вишни по най-чистия и здравословен начин. Той третира дърветата срещу вредители и плевели не с традиционните химически препарати, нито с т. нар. биопрепарати, а с хомеопатични средства. Калоян Пецов е един от малките растениевъди в България, които се насочват към биоземеделието и природните способи за добиване на продукция. Твърди, че у нас биодинамичното земеделие засега се възприема само от хора, които държат на чистите и здравословни храни и в същото време обработват малки по обем площи.

Градината на Калоян Пецов е 60 дка, от които 20 дка плододаващи и 40 дка млади дръвчета. Той се стреми изцяло и трайно да премине към нетрадиционния начин на опазване на овошките от болести и неприятели. За целта  Калоян непрекъснато чете от чуждестранни източници и изпробва в практиката, за да установи кое как работи. У нас агрохомеопатията е екзотика и е прекалено слабо позната, а квалифицираната помощ - почти недостъпна.

Агрохомеопатията е сравнително ново направление в растителната защита. Свързва се с името на Вайкунтанат дас Кавирадж - холандски хомеопат, който през 1986 година експериментира с ябълкови дръвчета, а след това написва и ръководство за прилагане в селското стопанство - "Хомеопатия за фермата и градината" (Хомеопатично лечение на растения).

По-голямата рамка поставя Рудолф Щайнер в своето биодинамично земеделие. То все още не се признава от официалната наука, за която синхронизирането на обработването на земята и отглеждането на растенията с фазите на Луната и естествените процеси в природата се приема за екзотика. Още Щайнер обаче показва как да се приготвят нехимически лекарства и как да се получава добър добив без торове. Въпреки че е алтернативно, този тип земеделие и у нас привлича все повече хора, включително представители на аграрната наука. Това се показа през февруари, когато в Пловдив беше организиран форум по алтернативно земеделие с участието на първия български биодинамик, обучаван от учениците на Щайнер, Таня Благоева. А най-мащабен опит в направлението има дългогодишният агроном Мими Найденова, която по този начин отглежда над 1000 дка етерично-маслени култури.

В България наистина няма много запознати с агрохомеопатията, казва Калоян и пояснява: „Още по-малко са специалистите хомеопати, които са и агрономи и са работили в реални условия“.

Младият пловдивчанин тръгва по този път преди 15 години. Първоначално той и съпругата му решават да се лекуват с хомеопатични препарати. Оттогава хапче не съм гълтал, казва мъжът. Впоследствие съпругата му завършва курс по хомеопатия и навлиза навътре в материята. От нейни колеги започнах да чувам, че експериментират хомеопатия върху животни и растения и много се заинтересувах, разказва Калоян. Започва да търси източници - на английски и на руски език. Така постепенно се стига и до собствени експерименти в личната му вишнева градина. „Чета, прилагам и наблюдавам - това е начинът“, казва той.„При хомеопатията известен минус е, че трябва да имаш време за наблюдение. Пръскаш и наблюдаваш как реагират растенията, след това коригираш вида препарат или дозата и пак пръскаш. Най-важното в тази работа е да се избере правилният препарат. В това е тънкостта. Ако го намериш, той на 100 % помага“.

След като 15 години се лекува с хомеопатия, Калоян е убеден, че терапията по принципа на подобието ще бъде също така ефективно и в селското стопанство. Той упорито проучва и изпробва, окуражен от три съществени предимства на този вид третиране срещу плевели и вредители. Първо, хомеопатичните препарати са много евтини, цената им е в пъти по-ниска дори от биопрепаратите. Второ, те имат решение за проблеми, които все още не са преодолени от биото. Третото е, че след пръскане с хомеопатични препарати в растенията не остават никакви следи.„Колкото и да изследват, никакви остатъци не се намират. Това е по-био и от биото“, смее се Калоян. Именно желанието да произведе чиста продукция, напълно здравословна, е това, което го води в експериментите му.

Калоян Пецов разполага с машина за приготвяне на хомеопатични препарати. Тя е за професионална употреба, в подобни съоръжения се правят и хомеопатичните препарати за лекуване на хората. Принципът е разреждане, разказва той и дава пример: в 100 мл вода капваш една капка от даден препарат, примерно калиум бихромикум. След това се взима една капка от готовите 100 мл и отново се разрежда в 100 мл. След 100 такива разреждания във водата не остава нищо от веществото, а само информацията за него. Затова и растенията остават чисти и нищо не се отлага в тях.

При хомеопатията най-трудното е да се определи с какво да се третира. Ако се уцели точното вещество, проблемът със сигурност е решен. Но подходът е така индивидуален, както индивидуално се подхожда и към човешките болести. Затова и общовалидни рецепти няма. Единствената му препоръка е веднъж годишно градините да се пръскат профилактично с  хомеопатичния продукт Силицея.

Наличието на машина за приготвяне на хомеопатични препарати не е задължително условие за ползването на такъв тип растителна защита. „Ако нямаш машина, просто си купуваш препарата от аптеката и си го разреждаш направо в пръскачката“, казва Калоян. Но той препоръчва на незапознатите в началото да ползват консултации от специалисти, колкото и малко да са те. И да четат. Не е сложно да се чете и да се прилага, твърди младият мъж.

Икономическият ефект от хомеопатичната растителна защита е невероятен. "Едно флаконче хомеопатичен продукт в аптеката струва 4-5 лв., а с него пръскаш цяла година. Ако трябва да пръскаш срещу два вида вредители, купуваш два препарата - 10 лв. А на мен за същата работа ми искат 600 лв. за третиране на градина от 20 дка с биопрепарати", дава пример Пецов.

Градината с вишни на Калоян Пецов се намира в с. Мало Конаре. Там мъжът е израснал и въпреки че живее в Пловдив, той лично се занимава с дръвчетата. Намерението му е в бъдеще това да стане негова основна дейност. Той не е агроном, но се самообразова и посещава курсове. Средното му образование е свързано със земеделската техника, а висшето е маркетинг. Образованието не е от значение, важното е да си целенасочен, отново подчертава Калоян.

Хомеопатия за растения - евтино и ефикасно
Хомеопатия за растения - евтино и ефикасно

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...