понеделник, 16 Септември 2019 01:28 ч.

Цвети от Пещера проектира американски квартали

26.08.2015   |   11:00
Прочетена: 2202   |
Коментари: 0
Цвети от Пещера проектира американски квартали

Цветелина Чуралска от Пещера спечели правото да покаже свой проект - разработка на покрайнини на американски квартали по време на изложението за архитектура в Милано. Победителите по категории бяха обявени в началото на миналия месец и стана ясно, че идеята на нашето момиче, възпитаник на Математическа гимназия "Константин Величков", е сред финалистите. 

Цветелина описва идеята си, като обяснява, че е повлияна от глобалната финансова криза, засегнала Щатите най-силно през 2007 и 2008 година. Това е най-големият икономически катаклизъм за населението от времето на Голямата депресия. Кризата довела до тотален колапс финансовите институции и банкрут на държавни банки. Стоковият пазар също се сринал. В следствие на това пазарът за имоти също пострадал. Като най-тежко се отразило на крайните квартали, мястото на което живеят хиляди семейства, уж борещи се да постигнат заветната американска мечта. Днес картинката, в която живеят, е тотално нефункционална за тях - уплътнени прозорци, буренясала морава, празни витрини на магазини и места за паркиране. Почти цялото население по предградията се състои от имигранти. Повечето сгради са недостроени, а фабриките не работят. 

Нашето момиче показва архитектурната си идея как това място да се облагороди и как инфраструктурата да се подобри. Вариантите са два - или покрайнините напълно да бъдат изоставени, или да се предложи алтернативен модел на преустройство за тях. Второто демонстрира нагледно пещерката. 

Цветелина заминава за Америка, за да учи архитектура. Днес тя е успешно дипломирана студентка на университет Принстън. Живее в Ню Йорк и работи за местна компания за дизайн и проектиране.

Цвети от Пещера проектира американски квартали

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...