петък, 19 Януари 2018 14:58 ч.

Целувка без мустак е като небе без звезди

Всеки път, когато трябва да се обръсна за някоя роля, губя частица от себе си
19.02.2017   |   22:45
Прочетена: 1640   |
Коментари: 2
Целувка без мустак е като небе без звезди

Етиен Леви роден е на 3 юли 1957 г. в София. От 7-годишна възраст свири на пиано. През 1977 г. завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност Пиано. През 1981 г. завършва Българската държавна консерватория със специалност Естрадно пеене и втора специалност - пиано.От 1983 г. е солист на вокална група „Трик“. Следват много песни от композитори като Зорница Попова, Тончо Русев, Мария Ганева, Найден Андреев и др. През 1991 г. завършва задочно висшето си образование в НМА със степен „магистър“, същата степен му е присъдена от Министерството на образованието и културата в Йерусалим, Израел.

Етиен Леви е 10-ият носител на титлата "Вазовски мустак", която община Сопот дава на известни българи с мустаци като тези на Народния поет. Досега редом със заслужили мъже  от Сопот с приза "Вазовски мустак" се окичиха началникът хирургията в "Пирогов" - София д-р Стоян Сопотенски, журналистът Димитър Цонев и актьорът Красимир Ранков. На Старопланинския събор "Да стоплим сърцата с вино и любов" кметът на Сопот Деян Дойнов връчи на Етиен приза, а тийнейджъри и техните родители часове наред се снимаха с музиканта.

-Г-н Леви, как приемате приза "Вазовски мустак"?

-За мен беше невероятна изненада и огромна чест, наистина огромна чест. Защото аз съм голям любител на мустаците още от дете. И когато получих поканата от община Сопот чрез госпожа Катя Адърска, трябва да ви кажа, че бях изключително приятно изненадан и развълнуван. Не знам дали го заслужавам? Но мисля, че горе-долу го докарвам като Вазовите мустаци.

Има нещо, което е много любопитно. Малко хора го зная. Моят род от българската ми страна сме роднини по сватовска линия с Вазовия род.

-Наистина ли?

  -Да, това е нещо много интересно. По майчина линия сме от големия казанлъшки род Теневи, известни като Теневците. Първа братовчедка на моята майка, мир и светлина на душата , беше женена за  племенника на Иван Вазов - чичо Митко Вазов, когото помня от дете. Един прекрасен, красив, ерудиран, интелигентен на високо ниво човек. Той имаше невероятно чувство за хумор. Сега, когато ви го разказвам, се вълнувам много, защото още ми е пред очите. Държа да подчертая, че нямаме кръвно родство, но по сватовство сме рода. Това също е много силна връзка.

 -Приличат ли си вашия мустак с Вазовия?

  -Когато ме поканиха да дойда в Сопот, за да получа титлата "Вазовски мустак", аз дълго разглеждах снимки на Патриарха. През годините той е оформял мустаците си по различен начин, което е съвсем естествено. Като мустакат човек аз също променям формата на този мъжки атрибут. Та като гледах неговите снимки, наистина открих прилика в някои години.

-Като музикант, най-вече като изпълнител на любовни песни, вие имате ли любима Вазова песен?

-Когато става дума за Вазов, аз не мога да кажа "любима". От Вазов всичко е любимо. И момента така съм развълнуван, че не мога веднага да запея нещо. Но известните му песни се пеят от всички поколения българи. И аз мисля, че Вазов винаги трябва да е началото, песните му са онова, с което трябва всеки българин да бъде закърмен, да остане завинаги в сърцата и душите ни любовта към България. Това ще ни вдига като нация, ще ни кара да покажем, че и ний сме дали нещо на света.

-Не се ли изкушавате да напишете музика към някое любовно стихотворение на Вазов, примерно към "Люлека ми замириса"? Разбира се, много от Вазовите стихове се пеят, но може и други да станат песни.

-Знам че е така, но това е страшно отговорно нещо. Смятам, че все още не съм автор на такова ниво, та да направя по Вазовите стихове толкова добра музика, че веднага да се запеят като песен. Има  вероятност някой път музиката да потисне хубавия текст. И обратно. Но да пристъпиш към Дядо Вазов, това е много специално, много отговорно. Трябва да бъде направено много добре, да е обмислено. Не може просто така композиторът да си каже "Понеже е на дядо Вазов", правя го на песен.

-Виждали сме ви и в ситуации без мустаци...

-Това е действително много рядко. И почти винаги е било свързано с това, че е трябвало да играя различни роли. Всеки път, когато трябва да се обръсна, губя частица от себе си. Никога не съм си махал мустаците с удоволствие. Напоследък се наложи да ги обръсна заради шоуто  "Като две капки вода". И много хора казаха, че Етиен без мустаци е като жена с мустаци. Хората са свикнали, че мустаците са моя емблема, неизменен атрибут на моята физиономия. Да нося мустаци, пример ми е моят дядо от казанлъшкия род Теневци, за който ви разказах.

-Целувка без мустак?

-Целувка без мустак е като небе без звезди. А целувка с мустак е нещо съвършено - небе с луна и много светещи тела. И любовта се засилва.

-А любовта, вашата любов?

-Любовта е най-хубавото, най-светлото  чувство, с което Господ Бог ни е надарил. И затова трябва да я съхраняваме. Когато се появи и ни докосне, не трябва да я отминаваме, да я пропъждаме. Трябва да я пазим, защото тя ни крепи, тя е невероятен стимул за начина на живот, на мислене. Любовта прогонва всички тревоги.

-Ще се върнете ли пак в Сопот?

-Отдавна не бях идвал в Сопот, от преди много-много години. Били сме тук с вокална група "Трик". Вие сте първата, на която съобщавам, че в момента сме в процес на възобновяване на група "Трик". Живот и здраве, напролет, когато бъдем готови, ще дойдем тук за един хубав концерт.

Целувка без мустак е като небе без звезди
Целувка без мустак е като небе без звезди

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
368
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...