събота, 17 Ноември 2018 15:19 ч.

Църквата „Света Марина” – неузнаваема

Патриарх Максим се черкува пред мощите на великомъченицата
27.10.2011   |   07:57
Прочетена: 1480   |
Коментари: 2
Църквата „Света Марина” – неузнаваема

Църквата “Света Марина” – главният храм на Пловдивската епахия, е напълно обновен. Сякаш е възкръснал след основния ремонт, който беше направен. Първи ще му се наслади патриарх Максим, който избра Пловдив за 97-я си рожден ден. Той ще се черкува в деня на празника – 29 октомври, и ще се поклони пред светите мощи на светата великомъченица Марина, които се пазят в храма.
Обновяването на божия храм започна с покрива. Керемидите са специални, издържат на всякакви атмосферни влияния. Всичко вътре е обновено с изключение на шедьовъра – пищния  иконостас с орехови пана, създаден от прочутите майстори резбарите Коста Коци и Коста Пасико от Мецово през 1828 г. Съхранени са и иконите от кастата на иконописеца от Едринската школа Никола Одринчанина и възрожденеца Станислав Доспевки.
Храмът - доскоро потънал в сажди и чернилка, е изографисан наново. Остатъците от старата стенопис грижливо е запазена, а новата е изцяло в православен и каноничен дух. На централния купол са изогрофисани сцени от живота на Христос.Рождеството, Кръщението, Тайната вечеря, Разпятието, Възкресението, Възкресението на Лазар, се открояват на Централния купол. В западния и северния кораб пък са изображенията на преподобните мъже и жени, светии и мъченици. Подът е от мрамор.
Реставрирана е и древната камбанария, която датира от 1870 г. и представлява единственият архитектурен по рода си тип – емблема на града, част от църковния комплекс.
Почистени са люнетите на прозорците, те са покрити със синя украса и красиви железни решетки. Реставриран е и брациговският дялан камък около прозорците и вратите, ъглите на постройката и главния корниз, абсидата.
Редят се  Соломоновият съд, страдащият Йов, Давид побеждава Голиат, Самсон убиива лъвът, Медната змия, Намирането на Моисей в реката, Моисей получава скрижалите на земята, Молитвата на Моисей, Ангел господен прегражда пътя на Валлама, Братята на Йосиф го продават в Египет, Исаак благославя Иакова, Изгонването на Измаила и неговата майка Агар, Лот бяга от Содом, Каин убива Авеля, Грехопадението на прародителите, Всемирният потоп - Н.Алваджиев
Владиката Николай следеше изкъсо ремонта, наглеждаше почти денонощно майсторите, променяше и подсилваше цветовете на стенописи и мазилки, наставлява лично зографите, които  рисуват новите стенописи.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...