петък, 28 Февруари 2020 23:37 ч.

Частната практика осигурява на психолога свобода и добри доходи

15.01.2018   |   21:15
Прочетена: 1137   |
Коментари: 0
 Частната практика осигурява на психолога свобода и добри доходи


Надежда Станоева е психолог и сертифициран специалист по фамилна терапия. Практикува психологическо консултиране на деца и възрастни с проблеми с общуването. Работи с рисково поведение при тинейджъри и има опит в работата със зависимости.   

Защо избрахте частната практика?  

- След дългогодишно обучение и доста придобит опит с много колеги се ориентирахме към работа на частно. Въпреки че е много изтощително за нас, работата в собствен кабинет дава свобода и осигурява добри доходи.

Какви хора най-често посещават кабинета ви?

- Тенденция става все повече хората от селата да идват за срещи, както и мъже между 25 и 45 години. Забелязвам също, че хората са по-спокойни, когато идват в кабинета, защото смятат, че така ще им се обърне повече внимание. В тази връзка, хората трябва да знаят, че един специалист би си свършил отлично работата независимо от мястото.  

Мислите ли, че професията на психолога страда от това, че не е под „шапката“ на здравното министерство, за разлика от други страни в Европа?

- Всяко нещо, което стои под нечия шапка, е в сянка. Но от една страна, би било по-хубаво, ако може да се издават направления и за посещения при психолог, за да могат повече хора да си го позволят. От друга страна обаче, така се влиза в порочния кръг на бюрокрацията. 

Българите правят ли вече разлика между психолог и психиатър?

- Случвало се е да попадам и на такива клиенти, които ме смятат за лекар и очакват от мен да им сложа диагноза или да им дам рецепта. Но мисля, че в днешно време хората имат голям достъп до информация и вече са добре запознати с дейността на психолога и различават лекаря от терапевта.

Как ви се отразява постоянният допир до тревогите на вашите клиенти?

- Професията не е лека. Случвало ми се е да се чувствам толкова изтощена, че да отменям часове, тъй като не мога да бъда полезна.  Но от друга страна, когато виждам положителните резултати от своите действия и радостта в очите на хората, се чувствам изключително удовлетворена и щастлива.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...