четвъртък, 22 Февруари 2018 11:02 ч.

Червен ексдепутат: Измислиха кризата, за да провалят честния Жан

В парламента пеехме революционни песни, когато демонстрантите го щурмуваха, казва Борис Стоянов
10.01.2017   |   10:20
Прочетена: 2696   |
Коментари: 33
Червен ексдепутат: Измислиха кризата,  за да провалят честния Жан

          Борис СТОЯНОВ


 

Борис Стоянов е в редиците на БСП от 35 години. Бил е председател на партията в Пловдив през 90-те години и депутат при управлението на Жан Виденов. Пряк участник в събитията на 10 януари 1997 година, когато част от хилядите демонстранти, оградили Народното събрание, влязоха в схватка с полицията и щурмуваха сградата. 


"Парламентът беше обграден от протестиращи, а вътре провеждахме заседание. Пеехме революционни песни, духът на компанията беше Стефан Данаилов. Не изпитвах страх, макар че имаше и физически опити за посегателства. Пред мен удариха с камък професор Тодор Иванов Живков - невероятен фолклорист и етнолог. Тогава усетих, че ние като общество не сме готови да вървим напред, че това разделение и  омраза няма да ни дадат възможност за перспектива, щом нямаме общи национални идеи, интереси и цели. Когато протестиращите разбиха вратата и започнаха да палят, и опозицията започна да изтрезнява. Проумя, че демонстрантите няма да правят разлика между нас и тях. На сутринта всички бяхме гузни, като видяхме поразиите в парламента", спомня си Борис Стоянов.     

Пловдивчанинът е убеден, че политическата и икономическата криза през 1996-97 година са били предизвикани и контролирани. Спомня си, че до към юни през 96-а  имало сериозен възходящ ръст на икономиката, а след това ситуацията бързо се нагнетила.

„За един месец отидох на семинар в Израел през лятото и оставих долара на 6 лева. Като се върнах, беше минал 20. Последва зърнена криза, бунтове, обществен натиск и Жан Виденов беше принуден да подаде оставка. Понесох много тежко всички събития с Жан, той незаслужено беше обвинен и низвергнат. Всичко се случи заради това, че не се съгласи да направи тежки компромиси с националния интерес. Бяхме много близки с Жан и много пъти съм говорил с него, предлагал съм му да бъде по-гъвкав, но той не се съгласи. Казваше: не мога да предам националния интерес.

Той не одобри таксата, която Русия беше готова да плати за транспортирането на газ по нашата мрежа. Ставаше дума за 240 млн. лева. За същото нещо руснаците бяха дали по-голяма такса на Словакия - близо 300 млн. лв.

После Евгений Бакърджиев като вицепремиер ходи в Русия и подписа това споразумение за 180 милиона. Тогава  казах на Жан:  хубаво щеше да е България да има 300 млн., но тя получи 180, а можеше да има 240. Ала той държеше на националния интерес и  тази липса на гъвкавост, може би поради неговата младост, му изигра лоша шега. Той настрои една част от нашата парламентарна група срещу себе си.

После измислиха зърнената криза, за да се създаде тази масова психоза, необясним беше от икономическа гледна точка скокът на долара и това доведе до събарянето на управлението. Жан  не беше за това време. Не можа да проумее, че политиката е изкуство на възможното, не на желаното. Но ще остане в историята на България като един от най-честните политици”, разказва пловдивският  депутат. 

След края на управлението на Жан Виденов Борис Стоянов се отдръпва от политиката и си прави бюро за административни услуги. Сега работи към „Български пощи” в звено за поддръжка и ремонтни дейности. Член е на организацията на БСП в „Северен”. Вече отделя повече време на хобито си - да събира стари книги и предмети. Обича да рисува - предимно пейзажи. Написал е импресията „Препредания пловдивски” и едноактната драма „Изповедта на Юда”.


 

Спомен за управленците : Лилов и Луканов - ценни за държавата

Александър Лилов и Андрей Луканов бяха много ценни за БСП и за държавата. И двамата мислеха държавнически, единият в областта на икономиката, другият - в управленската структура.

 Лилов има изключителни заслуги за мирния преход, който се случи, защото  90-91 година бяхме на ръба. Беше много мъдър човек, неслучайно му казваха Стратега. Не позволи БСП да бъде изкоренена.

Аз бях в работната група под негово ръководство, която изработи програмата на партията ”Нова Европа, нова България, нова БСП”. В тази програма са заложени ценности и идеи, на които БСП може да се опира още дълги години напред. На нашите заседания той обичаше да наблюдава. Подпираше си главата на ръката, стоеше и мълчеше.

Стават  хора, говорят по различни проблеми, накрая той вземе думата и сглоби пъзела, нареди картинката и на всички ни светва пред очите, разбираме за какво иде реч.  Беше невероятен интелект, с изключителни познания в областта на литературата и културата. /Марица.бг

Червен ексдепутат: Измислиха кризата,  за да провалят честния Жан
Червен ексдепутат: Измислиха кризата,  за да провалят честния Жан
Червен ексдепутат: Измислиха кризата,  за да провалят честния Жан
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...