неделя, 23 Февруари 2020 12:32 ч.

Честваме 140 г. от освобождението на Пловдив

Безстрашната атака на капитан Бураго спасява града от опожаряване
16.01.2018   |   06:20
Прочетена: 667   |
Коментари: 0
Честваме 140 г. от освобождението на Пловдив

На 16 януари по нов стил пловдивчани почитат 140 години от Освобождението на града от петвековното османско иго. Битката за Пловдив е важен момент от заключителния етап от Руско-турската война, започнал след превземането на Плевен и приключил с подписването на Санстефанския договор. Честването на 16 януари, деня на Освобождението на Пловдив от османските окови, е израз на достолепна българска благодарност към руската освободителна мисия през 1877-1878 г.

Шеметната атака на капитан Александър Бураго с неговите 53-ма драгуни предизвиква паническо отстъпление на позиционираните в Пловдив подразделения от армията на Сюлейман паша. Чрез този безпрецедентен за цялата Освободителна война успешен щурм нашият град избягва злощастната съдба на Стара Загора, Карлово, Сопот, Калофер, Казанлък и множество подбалкански селища. Акцията на руските войски спасява Пловдив и от плановете за опожаряване и разграбване на християнските квартали.

Сутринта на 16 януари 1878 г. в града влиза генерал-лейтенант Йосиф Гурко с целия си щаб и обявява освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен. Главните руски сили незабавно се отправят за атака на прикриващите османски сили в района. Групата на Сюлейман паша е отклонена от направлението Пловдив-Одрин и насочена към Родопите, където се разпада като организирана военна сила.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...