неделя, 19 Януари 2020 03:48 ч.

Честит ви ден на снежния човек

Най-голямата скулптура се издига на височина 37 метра, подгласникът му с гуми от трактор за копчета
18.01.2018   |   06:43
Прочетена: 617   |
Коментари: 0
Честит ви ден на снежния човек

На 18 януари се празнува международният ден на снежния човек. Идеята е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата - тялото на снежния човек.

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и до днес. Въпреки това Боб Екстайн, автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още през Средновековието. Той се позовава на различни изображения, намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранните сведения за наличието на снежен човек, които Екстайн успява да намери, са в библиотеката Koninklijkе в холандския град Хага в творбата „Часослов“, която датира от 1380 г.

Най-простият снежен човек се състои от 3 части, които представляват 3 големи топки - най-голямата служи за основа, след това се слага втората по големина, която представлява торсът, а най-високо е най-малката за глава. Понякога за ръце служат клони, но човекът може да бъде и без ръце. По правило снежният човек "държи" лопата или метла. За очи най-често се ползват въглени, носът е желателно да е от морков, а за уста могат да се ползват малки камъчета. На главата му има шапка, а около врата - шал. Понастоящем рекордът за най-голям снежен човек в света е поставен в град Бетел щата Мейн. Скулптурата се издига на височина от 37,2 м. Предишният рекорд за най-висок снежен човек е известен с името „Ангус, Кралят на планината“. Той се е извисявал на 34,6 м и имал тегло от над 4000 тона. Трите му копчета представлявали гуми от трактор.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...