понеделник, 27 Май 2019 06:24 ч.

Чугунен бордюр със стихове на Веселин Сариев

21.09.2011   |   17:56
Прочетена: 2940   |
Коментари: 1
Чугунен бордюр със стихове на Веселин Сариев


Още една чугунена пластика във формата на бордюр ще украсява “Седмият хълм”. Паметният знак е посветен на поета Веселин Сариев, чиято 60-годишнина ще честват неговото семейство и приятели на 22 септември.

Весо Сариев – изследователят на пловдивския дух, си отиде от този свят преди 8 г. В негова памет тази вечер от 18 ч. на площад “Седмият хълм”  проф. Михаил Неделчев ще произнесе слово. Поетесата Божана Апостолова ще представи двутомника „Събрани страници” на Веселин Сариев,  издание на издателска къща „ЖАНЕТ-45”. Ще звучат откъси от “Дворът” на Сариев в изпълнение на актьора Ивайло Христов. И ще бъде открит чугуненият бордюр със стихове на Сариев - авторски проект на художника Атанас Хранов.

Веселин Сариев е от онези емблеми на Пловдив, които не се забравят. Той е един от първите български творци, които експерементират във връзката слово - визия. Автор е на стихосбирките: „Здраво утро” (1982), „Пред края на кръга” (1989) и на поетичните проекти, съвместно с български художници: „Съзвездие от мигове. Поетични диалози” (1999), „Горски дух” (2000), „Златна клонка” (2001). Създател е на първото списание за визуална и експериментална поезия в България СВЕП (1990). Има редица публикации за историята на Пловдив, за българското присъствие в чужбина, за атонските манастири. Книгата му „Диарбекир и българите” е публикувана през 1996 година. Веселин Сариев е носител на Награда Пловдив (1990 и 2000 г.), на специалната награда на Дружество „Гражданин” (1996) за книгата „Диарбекир и българите”, както и на редица национални награди за поезия. Носител е на почетния знак на Пловдив за дарителство.Двуточникът “Събрани страници” обхваща огромна част от неговия писмен труд.Първият том „Азбука от мигове” събира всичките му поетични текстове: публикуваните му пет стихосбири; визуалните му поеми от издаваното от него списание за визуална поезия СВЕП; публикации в литературната и всекидневна периодика, алманаси, антологии и сборници; непубликувани творби. Самостоятелни раздели в тома съдържат не до там познати на читателската аудитория текстове на Веселин Сариев: прозаични фрагменти, посветени на литературата, изобразителното изкуство, на духовната връзка между хората на изкуството. Специално място е отделено на недовършената поетично-прозаична митология „Дворът” - поетическа апология на приятелите-художници, литератори, творци.Вторият том на „Събрани страници”, под заглавие „Диарбекир и българите. Фрагменти от историята”, съдържа исторически, народоведчески текстове, изследвания за градската култура и типичното многоезично живеене в Пловдив. Централно място в тома заема известната книга на Веселин Сариев „ Диарбекир и българите”, получила широко признание сред професионалните историци и сред читателската аудитория.Към тази книга в тома се прибавят в следващи раздели останалото във фрагмент изследване и пътеописание на Атон и Зографския манастир, както и описания на места, личности и събития, вдъхновили Веселин Сариев. Раздел от тома е посветен на изследванията на Сариев за емблематични пловдивски топоси, съхранени в пощенските картички, към които той като колекционер и изследовател на пловдивския дух проявява истинска страст.
Двутомникът се издава с подкрепата на ИК Жанет 45, КЦМ 2000 АД, приятели


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...