четвъртък, 19 Юли 2018 14:34 ч.

Чудо! По стените на Златарския манастир се стича миро

03.01.2018   |   17:50
Прочетена: 1016   |
Коментари: 0
Чудо! По стените на Златарския манастир се стича миро

От няколко икони от иконостаса и стените на храма в манастира "Св. Петър и Св. Павел" в преславското село Златар е започнало да се стича миро, съобщават миряни, посетили светата обител часове преди посрещането на новата 2018 година.

Първи мирото върху светите изображения забелязал православният свещеник отец Николай, който завел гости в манастира към 19:00 часа на 31 декември. Още същия ден за чудото бил информиран и председателят на манастирското настоятелство отец Иван, пише в. "Телеграф".

По думите на послушницата сестра Стоянка нещо божествено се е случило в обителта още на Стефановден - 27 декември. Тогава имало празнично богослужение, което минало в необичайна атмосфера.

В следващите дни около подготовката на Нова година сестра Стоянка не обърнала внимание на иконите в църквата до идването на отец Николай. Той забелязал капчици миро по иконите на Исус Христос, Св. Йоан Кръстител, Богородица и покровителите на манастира Св Петър и Св. Павел и др. Оказало се, че по-рано сутринта на 31 декември мирото е било забелязано и от поклонници, които посетили манастира преди обед.

Мироточенето е явление в християнството, свързано с появяването на маслена влага – миро върху икони и мощи на светци. То не може да бъде предизвикано от човешка ръка и не може да бъде поддържано. Мирото има благоухание и специфичен аромат. Някъде е малко количество и го събират с памуче, на други места, като с мощите на Св. Димитър Солунски, мироточенето е било толкова силно, че са го събирали в големи съдове. Според християните появата на миро може да бъде символ на радост и благодат, но може да бъде и предупреждение за тежки събития, които ни очакват.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5925
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...