сряда, 19 Февруари 2020 01:01 ч.

Чужди вузове вадят оферти на две изложения

Събирайте документи отсега, активната кампания за подаването е през октомври
14.09.2017   |   10:52
Прочетена: 543   |
Коментари: 0
Чужди вузове вадят оферти на две изложения

Докато първолаците стягат чантите за старта на учебната година, началото  е времето зрелостниците  пък да се ориентират къде ще учат след дипломирането си. Пикът на кампанията за подаване на документи зад граница е през октомври, затова фирмите за обучение в чужбина вече са насрочили тазгодишните си изложения. На тях младежите имат възможност да получат информация директно от представители на различни висши училища относно бакалавърски и магистърски програми, такси, процедура за кандидатстване, шансове за стипендии и възможности за работа по време на следването.

На 30 септември и 1 октомври фирма „Интеграл” прави своето есенно изложение в София, което ще се проведе в хотел „Балкан”, а на 2 октомври около 60 вуза от цял свят ще разположат своите щандове в Грандхотел Пловдив. Ще бъдат представени Англия, Холандия и Дания. Организаторите ще оформят малки „представителства” и на Франция и Германия. Колежи от САЩ вече се потвърдили участието си, още не е ясно дали ще се включат учебни заведения от Швеция.

Изложението „Европейско образование” на фирма „Едланта” също тръгва от София на 30 септември и 1 октомври, ще мине през Варна и Бургас, а датата за Пловдив е 5 октомври. В борсата, която ще започне в 10 часа в хотел "Империал", ще участват 30 университета, най-масово е присъствието от Великобритания, Дания и Холандия.

Условията за българите остават непроменени, казаха от посредническите компании. Въпреки Брекзит, във Великобритания остава опцията държавата да предоставя парите за годишната такса от 9250 паунда за целия срок на обучението, а студентът ги възстановява, след като завърши, започне работа и достигне определен праг на доходите си. Великобритания остава най-предпочитаната дестинация, каза Маргарита Варимезова от пловдивския офис на фирма „Интеграл”. Тя съветва учениците, които имат намерение да кандидатстват, да отидат първо за безплатна консултация с експертите, за да се намери оптималното съчетание между интересите, успеха и финансовите възможности на кандидата. Събирането на документи трябва да започне още през септември, крайният срок за Великобритания е 15 януари.  Важно е да се знае, че датите са много изтеглени за Оксфорд и Кеймбридж - там се кандидатства не по-късно от 15 октомври.

Който се колебае какво да избере, може да се подложи на тъй наречения кариерен тест, който предлагат от „Интеграл”.

Заради неизвестностите около решението на Великобритания  за излизане от Европейския съюз  и подчертаната практическа ориентация на висшето образование в Холандия последната година много младежи са се пренасочили към нея. Годишната такса там е 2006 евро. И в двете локации българите най-често избират  бизнес специалности и компютърни науки. Очакват се новите оферти с атрактивни специалности, които чуждите вузове ще предложат тази есен на чуждестранни студенти. Най-масово нашите зрелостници заминават да учат на английски, но има и такива, които избират немскоезичните програми в Германия. Няколко девойки от Френската гимназия това лято са приети да учат във Франция мода и лингвистика на френски език.

Масово се залага на сигурното и никой не прави екстравагантен избор, въпреки че пазарът предлага и такива възможности.

По традиция бутикови специалности има в Дания, а тя привлича с безплатното си обучение, но в крайна сметка малцина я избират заради високия стандарт на живот, който оскъпява издръжката на студента.

До 15 март се кандидатства в Дания, до 1 май  в Холандия, до 15 юли приемат документи вузовете в Германия.

Чужди вузове вадят оферти на две изложения

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...