четвъртък, 22 Февруари 2018 00:52 ч.

Шестима в битката за шеф на Английската

Временно изпълняващата длъжността Пенка Стайкова спори за поста с експерта от РИ на МОН Гергана Витева и заместничката си Димитрийка Стоянова
13.12.2013   |   11:33
Прочетена: 2994   |
Коментари: 3
Шестима в битката за шеф на Английската
Снимка: Езикова гимназия Пловдив

Шестима кандидати са заявили желание да оглавят едно от най-елитните училища в Пловдив - Английската гимназия, стана ясно вчера след оповестяване на имената на допуснатите до конкурса за директори на 9 общински школа. Сред тях са временно изпълняващият длъжността Пенка Стайкова, експертът по чуждоезиково обучение в Регионалния инспекторат по образованието Гергана Витева и Димитрийка Стоянова, която сега е помощник-директор в гимназията.


За постоянно директорско място ще се бори Гергана Аврамова, която в момента временно изпълнява длъжността в най-голямото основно училище - “Пенчо Славейков”. Тя пое поста след уволнението на скандално известната Стоименка Георгиева, която и до днес не е върнала сумата от 30 000 лева, неправомерно изплатена на заместник-директора Петър Димитров, с когото живеела на семейни начала.


39 е общият брой на кандидатите, допуснати до теста на 14 януари. Въпросите в писмения изпит са свързани с нормативната уредба в просветата, има задачи и казуси, на които трябва да се търси правилното решение. Допуснатите до втория етап - събеседване с комисията, ще трябва да покажат управленска и комуникационна компетентност, както и адекватни управленски решения. Голям е напливът за ОУ “Васил Левски”, както и за училището в Ягодово. До писмения изпит за ягодовското е допусната уволнената някога бивша негова директорка Ана Иванова. Школската шефка бе дисциплинарно освободена за куп нарушения, води дела за възстановяване и ги загуби, но това не є попречило да си подаде документите наново. От комисията по допускане обясниха, че е изминала една година от наложеното наказание, затова името є било в списъка на потенциалните кандидати. За сметка на това обаче до състезанието на е допуснат ексдиректорът на Спортното училище Любен Жилков, тъй като не е минала една година от наложеното му дисциплинарно наказание. В момента Жилков води дела за възстановяване на поста.


Организационният експерт от РИО Димитър Ставрев също ще се явява наред с останалите кандидати за шефско място в общинско училище. За ръководното място напира и бившата помощник-директорка на Спортното училище - гросмайсторът Ружка Генова и носител на европейска титла за сеньори от 2013 година. За школски мениджър ще се бори и директорката на дом “Рада Киркович” - Анелия Кирова, който затваря врати от 1 февруари. Вакантен е и шефският стол за ОУ “Гео Милев”. По данни на “Марица” един от кандидатите за конкурса е подал заявка за всички училища, но е бил допуснат само за основните, тъй като е с начална педагогика. Изискванията към кандидатите са за бакалавърска или магистърска степен, минимум три години учителски стаж и да не страдат от заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...