вторник, 20 Август 2019 00:40 ч.

Шестима пипнаха трихинелоза, крият какво са яли

16.03.2017   |   23:20
Прочетена: 2124   |
Коментари: 2
Шестима пипнаха трихинелоза, крият какво са яли

Шестима души са се заразили с трихинелоза и са преминали за лечение през Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” за три седмици. Трима са били изписани за домашно лечение, други двама младежи от Стара Загора са били настанени за кратко в лечебното заведение, а преди няколко дни е бил приет пловдивчанин и изписан на следващия ден.

Нито един от случаите не е бил тежък, уточниха лекарите. Проведено е нужното лечение, изписани са на пациентгите лекарства и са освободени за домашно лечение.

По време на лечението обаче младите мъже от Стара Загора са отказали да споделят с докторите какво са яли. Това би ориентирало медиците както за лечението им, така и в търсенето на източника на заболяването.

Според запознати, не е изключено да са консумирали месо от отстреляно диво прасе, което не е било тествано за трихинелоза.

Трихинелозата е паразитно заболяване, протича тежко, понякога може да бъде и смъртоносно заболяване. Човек може да се зарази чрез консумацията на месо от месни продукти от домашна свиня, а също и месо от трихинелозни свине. Повишаване на температурата, вялост, липса на апетит, повръщане, диария, болки в мускулите са най-честите симптоми
За предпазване се препоръчва закланите, както и отстреляните при лов свине да се изследват задължително.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...