вторник, 28 Януари 2020 15:22 ч.

Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене

Няма да гарантира шестица, но подсеща за морала и духовността, казва директорът на СУ "Цар Симеон Велики" Руси Баташки
11.01.2018   |   11:00
Прочетена: 1027   |
Коментари: 0
Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене

Как едно училище може да е добро, без да е сред 14-те иновативни в областта, без да в топ 10 по успех на матурите, нито пък сред най-желаните елитни заведения в града? Майка на първолак откри отговора в СУ „Цар Симеон Велики”.
При избора на учебно заведение за сина си тя също се подчинила на общественото мнение  кои училища са с добра слава и кои се смятат за квартални. По неволя записала детето си в „кварталното”, след като точките не стигнали за елитното. Днес вече се е отказала от идеята да мести детето при първа възможност.

В това училище ти става топло и уютно, споделя Вяра Порязова. И изброява още предимства - часовете за първолачетата започват в 8,30 часа, а не в тъмни зори като в училищата с много деца, които са принудени да учат на две смени. Заради различното време на старта и продължителността на един час междучасията на малките и на  големите се разминават. Те обаче все пак се виждат - ученици от прогимназията и горен курс гостуват на малките в акции като Седмица на четенето. Майки, баби и чинки също влезли в клас да прочетат любима приказка. Стаите са уютни, на входа  посрещат детски пана, едно от тях с колаж от ръце доскоро приканваше: „Коледа е, усмихни се!”, разказва майката. Използват се и новите технологии - приложение, чрез което родителите са в постоянен контакт с класната. Чрез него Вяра получава редовно информация и снимки какво са правили децата в този ден. Скъсена е дистанцията - лесно се стига до учител и директор, а те пък лесно стигат до децата, обобщава майката на първокласник.

На пръв поглед отвън школото наистина не изглежда като най-желаните в града, заради които родители сменят адресни регистрации и прилагат всевъзможни хватки в кампанията по приема. Сградата скоро не е била боядисвана и си стои бяла - встрани от модата на цветните фасади. Има обаче грамадна рисунка на майстор графитър. Във фоайето действително посрещат табла, измайсторени от детски ръце. И ако това е характерно за всички училища, в СУ „Цар  Симеон Велики” над тях висят икони - на Христос, Богородица, мощите на всички български светии, стълбата на греховете. Между тях е окачена Молитва преди учене. „Не че някой като я каже сутрин, му е гарантирана шестицата, а за да напомня на децата за моралните ценности и духовността”, обяснява директорът Руси Баташки. Иконите са дарени от родители и са нощували в Атон, една има и в неговия кабинет. Той пък е спомен от соца с поовехтели дивани и бюро от същото време. Харчим парите за класните стаи, вдига рамене Баташки. А те са в свежи цветове и с ново обзавеждане, личи само с едно надникване в първата по коридора. Хлапетата от 3.а клас вътре току-що са свършили с българския и им предстои час по Човек и природа.  Никога не са виждали на живо журналист, но пък с охота са готови да разкажат за школото си. Тук ни учат да обичаме, казва Виктория. На Ани харесва големият двор за мач и народна топка. И всички са съгласни, че патрон им е голям българин.

В училището ни няма „баш” и най-важното е, че приемаме от първи клас децата като равни на по-големите и като равни на нас, обяснява Руси Баташки. Веднага пояснява, че това става с човещина и такта на екипа да следва закона, но като го направи „нежен” за децата. На всяко откриване на учебната година директорът обича да казва, че сграда е лесно да имаш, но хората в нея правят училището.

В СУ „Цар Симеон Велики” има 410 деца, което е под капацитета на сградния фонд. „Не можем да се мерим с атовете в образованието. Но приемаме деца, които не са за пренебрегване. И нашето отношение към тях ги прави най-добрите после”, казва директорът. Вярва, че резултатите се виждат не на националните външни оценявания в училище, а  след 25-30 г., когато учениците се реализират.

СУ „Цар Симеон Велики” през 1992/93 е първото училище, които експериментално по програма на МОН въвежда обучение по мениджмънт и бизнессекретарство в Пловдив. Докъм 2005 г. с 1400 ученици е сред най-многолюдните именно заради модерни профили, първо въвежда предприемачество и за първолачетата. В момента школото извършва прием след 7. клас по предприемачество и по IT технологии.  85% от зрелостниците продължават във висши училища. В школото преподават трима учители - национални оценители по биология и български.

Възпитаници на училището са Стефка Костадинова и Стоян Делчев, а спортът е другото, на което се набляга в него. Той е осмото чудо на света, чрез спорта борим затлъстяването, гръбначните изкривявания, градим характер, но и възпитаваме умение за феърплей и хуманно отношение към другия, добавя Баташки. В училището в момента учат момичетата от школите по художествена гимнастика и от детско-юношеския състав на „Виктория Волей”. За всяко постижение се съобщава в сайта на училището, а негови ученици са в топ 3 по волейбол  и художествена гимнастика, а също и в топ 10 по плуване в България. Това е голяма гордост и на спортните постижения трябва да се отдава дължимото уважение - в миналото дори войните са спирали, за да се проведат олимпиадите, казва Баташки. Откакто боен клуб провежда занимания в салона, на тренировките ходи дори третокласничка със специални образователни потребности. Още от 2008 г. в училището има традиция да се правят занятия за защита на личността, не как бойните изкуства да се използват за агресия. Възприемайки този дух, десетокласник после станал европейски шампион по таекуондо за своята възраст.

Другото кредо на екипа е да направи децата истински българи, после инженери и медици. „Аз съм си избрал една партия - МОН. Изпълняваме разпоредбите. Работим прагматично, според обстановката и в зависимост от възможностите си, за да подредим в ценностната система на децата България, мама, татко и после всичко останало”, обяснява колоритният школски шеф.

Думите му прекъсва училищният звънец, който си бие като преди 50 години. „Не пускаме музика. Умишлено. В системата на образованието има стандарт. Британските университети не променят своите традиции в продължение на 300 г., нима са изостанали?”, пита риторично Баташки. Горд е, че макар и не толкова популярно, школото има своята общност. Във Фейсбук тя наброява вече 800 възпитаници, а един от тях е мениджър на френски заводи за цимент в Сингапур.

ПУСКАТ БЕЛИ ЛЯСТОВИЦИ

В СУ „Цар Симеон Велики” приемаме всеки като част от общността, разказва зам.-директорката по учебната дейност Милена Петрова. По повод Деня на толерантността децата изработили книжни бели лястовици, на чиито криле всяко изписало свое послание или описало добро дело, което е направило. Огромни вълнения предизвикало минаването през училището на Пробега на мира. След като посрещнали и изпратили маратонците с факела, децата рисували по темата.

Далеч преди МОН да напише Наредбата за приобщаващо образование, ние работим за това, разказва екипът. С благотворителни акции деца събрали 8400 лева за операция на свой съученик. Днес момчето учи медицина в Англия. Най-ценното в такива инициативи е, че и деца, които нямат, дават, казва директорът. Така било и по време на тазгодишните коледни визити в социални заведения, където хлапетата занесли подаръци. „Реших - ще стана учителка”, споделила дванайсетокласничка пред главния учител Мария Йорданова, след като чела приказки на хлапетата от начален курс в Седмицата на четенето. Друг път първолаче рекло на зам.-директорката: „Аз ви познавам. Вие сте детски говорител”. Малките знаят и кой е биг босът, потвърждава с усмивка майката Вяра Порязова. Руси Баташки специално отишъл на гости на първолаците. Традиция е и четвъртокласници да правят „изнесен урок” в съседните две детски градини.

Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене
Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене
Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене
Школо в Пловдив посреща с Молитва преди учене

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...