неделя, 23 Февруари 2020 06:42 ч.

Щамът "Ямагата" ни удари! Късно ли е за ваксина?

14-годишен пациент от София е първият повален от новия грип
07.12.2017   |   23:12
Прочетена: 1553   |
Коментари: 0
Щамът "Ямагата" ни удари! Късно ли е за ваксина?

Увеличение на респираторните заболявания и ентероколитите отчитат лекари. В последните дни пред кабинетите на джипитата в Пловдив чакат малчугани с хрема, дихателни инфекции и болки в гърлото. Някои от тях имат и висока температура и се стига дори до прием на антибиотици.

„Нормално е за този сезон да има увеличение на респираторните заболявания. Времето е променливо”, коментира пред „Марица” общопрактикуващият лекар д-р Иван Горев. Според него в Пловдив и областта все още няма заболели от грип, а първите случаи се очакват не по-рано от средата на декември.

Грипът обаче вече циркулира в страната, след като бе потвърден първият щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред „Фокус”. Той припомни, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес.

„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукти. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват - те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболеят от грип, лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, допълни той.


Кога трябва да се направи ваксинацията

Хората над 65 години, особено тези с различни хронични заболявания, са сред най-застрашените от грипа. При тях най-често усложненията протичат по-тежко и водят до изостряне на основното заболяване. Друга рискова група са децата в ниските възрасти, които са често боледуващи, склонни да карат по няколко вирусни инфекции през зимата, явно със засегнат имунитет по различни причини.

Най-добрата защита от грип според лекарите си остава ваксинацията, но направена навреме - октомври-ноември. Сега няма как да помогне - организмът има период от три седмици, в които изгражда имунитет, а в навечерието на грипна епидемия не може да се гарантира, че ще има такъв срок.

Затова като предпазна мярка е добре да се ограничат контактите, доколкото е възможно. Също така трябва да се поддържа добър режим - и на хранене, и на почивка. Балансираното хранене е много важно, да има достатъчно протеини, витамини и микроелементи. Никак не е подходящ този период за тежки диети, които лишават организма от много храни, категорични са специалистите.

Поддържането на добро хигиенно ниво вкъщи и в офиса също е важно, особено вкъщи, когато има малки деца. При тях понякога заразяването става не само по въздушно-капков път, а и с прахови частици, които са натоварени с вируса и попадат на повърхности, на играчки. А малчуганите нямат защитен механизъм - те пипат всичко, пипат си очите, устната кухина, лапат играчките. Така че дезинфекцията с най-обикновени дезинфектанти помага. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...