сряда, 21 Февруари 2018 07:29 ч.

Харманли не иска бежанци

В изоставена казарма започна разполагането на фургони, лагерът бил краен вариант
19.09.2013   |   10:04
Прочетена: 1303   |
Коментари: 0
Харманли не иска бежанци
Бившето военно поделение в Харманли се подготвя за бежанци. Във вторник започна разполагането на фургони, в които да бъдат настанявани хора, съобщи  Sakarnews.info. Това стана след посещението на вътрешния министър Цветлин Йовчев в Елхово, където стана ясно че ще има разпределителен център. Междувременно жителите на Харманли се обявиха против настаняването на бежанци в града им. 

Казармата бе определена за временен лагер още в началото на годината, но тогава се предвиждаше той да е палатков. Министерски съвет отпусна 200 000 лв. за подготовка на терена, за прокарване на ток и вода в изоставения военен имот, припомня "Хасковска Марица". 

Временен лагер в Харманли е вариант само в краен случай.  Работи се по разпределителния център в Елхово, все още се търси подходяща сграда за настаняване на хора в областта, казаха от областна администрация.  

Според кмета на община Харманли Михаил Лисков, лагерът ще е с капацитет 1000 души. Той е бил уведомен за разполагането на фургоните, но недоумяваше как през зимата там ще бъдат настанявани хора.  

Съгражданите ми не желаят тук да бъдат приемани бежанци, тъй като се опасяват от  болести и престъпност. Провел съм разговори с депутатите от БСП, както и с изпълняващия длъжността Кадир Исов, коментира още Лисков, която застава зад позицията на жителите на града.
 

Междувременно, според МВР, за последното денонощие 86 лица са били задържани на българо-турската граница. От тях 79 са сирийски. 

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Сега той е надхвърлен с 489 места. Препълнени са двете места на територията на областта- в Пъстрогор и Любимец. 

Основен проблем в работата РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на дирекция "Миграция" - МВР. Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване, допълниха от вътрешното министерство.

БЧК стартира национална кампания за набиране на финансови средства за подпомагане на бежанците. За сега няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка, допълват още от МВР.
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...