сряда, 14 Ноември 2018 06:27 ч.

„Ален мак" вече в ръцете на ОББ

21.05.2010   |   09:04
Прочетена: 1475   |
Коментари: 2
„Ален мак" вече в ръцете на ОББ

Обединена българска банка вече е упълномощена от облигационерите на „Ален мак" да извърши разпореждане с имуществото на завода за удовлетворяване на просрочените им вземания. Това са почти 600 хиляди евро плюс законовите лихви от втория облигационен заем на дружеството. Ако облигационерите от първата емисия одобрят аналогични действия, ОББ ще пристъпи към принудително изпълнение на всички предоставени от емитента обезпечения по двата кредита. Това се казва в протокола на Общото събрание на облигационерите, което се проведе в Пловдив на 14 май под обсадата на 140-те работници на „Ален мак", излезли на мълчалив протест.

Заради съмненията, че търговските дела на козметичната компания са водени лошо, облигационерите са възложили на ОББ да проучи и изиска от емитента информация за прилаганите схеми за дистрибуция на продукцията за износ и в страната за периода на заема. Съмненията включват увреждане на интересите на кредиторите чрез неизгодни за „Ален мак" сделки със свързани лица.

В началото на април Окръжният съд в Пловдив отхвърли молбата на облигационерите за откриване на дело за несъстоятелност на „Ален мак". Искахме да назначим синдик, който да управлява дружеството, но съдът отряза тази възможност. Затова решихме да продадем компанията като цяло - сгради, имоти, търговски марки, обясни от името на кредиторите Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК „Доверие". Облигационерите ще обжалват решението на съда, но тъй като не знаят дали по-горната инстанция ще се произнесе в тяхна полза, решиха да търсят и купувач на активите.

Преди общото си събрание някои от тях изразиха съмнение, че пловдивският завод се източва чрез дистрибуторска схема. По техни данни, дълговете на дистрибуторите към „Ален мак" са над 10 милиона лева.

 

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7256
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...