вторник, 23 Януари 2018 19:56 ч.

„Бал на земеделеца“ събра фермери, експерти от агросектора и учени

„Тоника Домини“ и Цвети Радойчева забавляваха гостите на събитието
21.12.2017   |   10:30
Прочетена: 1839   |
Коментари: 0
„Бал на земеделеца“ събра фермери, експерти от агросектора и учени

За поредна година коледният „Бал на земеделеца“ събра повече от 150 гости - земеделски производители и животновъди от регион Димитровград, представители на институции и аграрните университети в България. Събитието се организира по повод предстоящите коледни и новогодишни празници в чест на ангажираните в сектор „Земеделие“.

 Компетентно жури определи и отличи със специални грамоти част от гостите. Заместник-ректорът по научната дейност на Аграрен университет Пловдив проф. Красимир Иванов присъди приза „Доайен в областта на земеделието“ на Танка Тенева, председател на СКС „Раковски“ - Димитровград. Деканът на Аграрен факултет на „Тракийски университет“ - Стара Загора, Димитър Панайотов връчи наградата за „Проспериращ животновъд“ на Антон Тончев от с. Голямо Асеново. Изпълнителният директор на „Неохим“ г-н Димитър Димитров отличи „Активна земеделска кооперация“, като грамота от него получи Христо Богданов, председател на  ЧЗПК „Марийно“. Проф. Димитър Греков, министър на земеделието в 89-ото правителство на България присъди „Успешен земеделски производител“ на Валентин Тонев, „Агро ВДТ“ - с. Узунджово. 

  Своите приветствия към присъстващите отправиха Стефан Димитров, председател на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ АД и Петър Томов, изпълнителен директор. Те им пожелаха следващата земеделска година да бъде по-богата, а препятствията по пътя им по-малко.

  Част от забавната програма, подготвена от домакините, бяха Ева от „Фамилия Тоника“, Краси и Вили Гюлмезови от дует „Шик“, както и Цвети Радойчева, които буквално взривиха публиката със своите песни. Танцов ансамбъл „Китна Тракия“ също се включи с прекрасни танцови изпълнения.

  За нас земеделците са не просто клиенти, те са наши партньори, на които държим. В тази връзка се чувстваме длъжни да предупредим всички, че през новата година се очаква поскъпване на цената на азотните торове. Това важи особено за амониевия нитрат, който е най-евтиният и ефективен тор на българския пазар, обяви Стефан Димитров.

 През последните няколко месеца имаше движение в цената на амониевия нитрат, но от януари се очаква повишаване на търсенето, което наред с поскъпването на природния газ е причина за предстоящото увеличение. Предвидливите земеделски производители се запасяват с необходимите им количества торове за предстоящото пролетно подхранване още след Ивановден, коментира още Димитров. Неговите думи се потвърдиха и от експертите, които определят януари, като един от най-подходящите месеци за покупка на амониев нитрат. От ръководството на „Евро Ферт“ препоръчаха на земеделските производители да се възползват от момента и да закупят минерални торове за предстоящото подхранване възможно най-скоро .

„Бал на земеделеца“ събра фермери, експерти от агросектора и учени
„Бал на земеделеца“ събра фермери, експерти от агросектора и учени
„Бал на земеделеца“ събра фермери, експерти от агросектора и учени

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
1157
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...