четвъртък, 19 Юли 2018 16:09 ч.

„Копа Коджека” най-после забеляза родните фермери

Над 50 български млекопроизводители се включиха в международния протест в Брюксел
15.09.2015   |   11:40
Прочетена: 803   |
Коментари: 0
„Копа Коджека” най-после забеляза родните фермери

Кризата в млечния сектор, в основата на който е сривът на изкупните цени, изкара на улицата хиляди земеделци от Европа. В масовия протест, проведен в Брюксел преди дни, се включиха и над петдесет български животновъди, представители на 9 браншови асоциации. Стачката се инициира от европейската конфедерация на фермерите „Копа Коджека”, в която няма наши представители. В родната делегация бе и Рангел Матански - един от призьорите в тазгодишния конкурс „Фермер на Тракия” на вестник „Марица”. Той е управител на Организация на млекопроизводители  "Фермерско мляко" ООД и съпредседател на Съюза на говедовъдите в България.  Ето какво разказа г-н Матански за протеста и за проблемите на млекопроизводителите.

-Ябълката на раздора -

Загубата на пазари, продиктувана от руското ембарго и свитото потребление в Китай, отпадането на млечните квоти и нарасналото производство доведоха до излишък от мляко, който се оказа пагубен за продажните цени. Достигна се до изравняване на себестойност с продажна цена, а в някои държави, сред които и България, и до реализация на продукцията под себестойност. В България е на лице надграждане над общоевропейските проблеми като епизотията от син език, довела до измиране на животни и масови аборти. Отделно високата цена на присъединяването ни към ЕС, платена от животновъдите и изразяваща се в значителни разходи за постигане на стандарти - подобряване на генетика на животни, модернизиране на стопанства и др. Кредитите, които са следствие на това, тежат като воденичен камък на бюджета на фермите и водят до по-висока себестойност на родната продукция спрямо тази на колегите от по-старите страни членки. Неравностойното положение се засилва от разликата в субсидиите, мерките за подкрепа от ЕК, които са неприложими за България. Фактор от особено значение е и общият пазар и свободното движение на суровини и стоки, с което като членове на ЕО сме длъжни да се съобразяваме, но явно не сме готови да го правим така, че да съхраним родното производство. За капак на всичко в България се произвеждат и продават огромни количества имитиращи млечни продукти, които са вредни за здравето на потребителя и водят до допълнителен натиск върху доходите на земеделските производители.

-Гняв и безредици -

"Копа Коджека" - най-голямата лобистка организация в сектор земеделие в Европа, бе направила много стройна организация. В 10 часа на 7 септември бе даден стартът с пресконференция за разясняване на ситуацията, довела до предстоящите действия и търсените резултати. Последва реч на ръководителите на организацията пред многохилядните фермери и поход към сградата на Европейската комисия, където се провеждаше извънредна среща за намиране на решение за изход от кризата. Над един час се придвижвахме по основните пътни артерии сред паркирани трактори, запалени гуми, възгласи на ядосани и отчаяни земеделски производители, грохот на гърмежи, море от знамена, думи на солидарност. Колкото по-близо до сградата на ЕК се доближавахме, все по-силно се усещаше гневът на хората, а безредиците нарастваха. Кулминацията бе на площада пред самата сграда, която се охраняваше от кордон тежко въоръжени полицаи. Те проявиха висока доза търпимост и дори солидарност към исканията за по-добро бъдеще на събралите се хора. В същото време бяха замеряни с дървени и метални колове, дори и с изтръгнати живи дървета и улични лампи, заливани с мляко и поръсвани със слама, пред тях горяха огньове, а тракторите опитваха да пробият кордона, образуван от тях.

-Обещания след натиска -

В резултат на натиска от уличните протести от ЕК бе обявен пакет от мерки за справяне с кризата, разпределен в три оси - финансови средства за подобряване на доходите, свързани с ниските изкупни цени, балансиране на пазара и функциониране на хранителната верига. Обещана бе директна подкрепа от 500 милиона евро за най-силно засегнатите страни, авансово изплащане на подпомагането за животно и директни плащания, интервенция на пазара чрез частично складиране на масло, сухо мляко и свинско месо, което е временна мярка с противоречив ефект. Дадена бе също дума да се увеличи бюджетът на промоционалните програми, борба с нелоялните практики на пазара и в частност приемане на законодателство на европейско ниво за регулиране дейността на големите вериги, свързана с доставки на храни от производителя до консуматора.

-БГ пробив-

За наша огромна радост от "Копа Коджека" поискаха среща с представители на българската делегация, на която представихме нашето виждане за проблема. Бе засегната и темата за евентуалното членство на България в техните структури. За наше огромно съжаление ние сме единствената страна членка, която не членува в тази лобистка структура. За да може това да се случи, е необходимо да се изпълнят определени критерии, един от които е да има представителство на всички сектори от земеделието, защото "Копа Коджека" не защитава секторни интереси, а интересите на земеделците от дадена държава, обединени в една земеделска структура. /Марица.бг

„Копа Коджека” най-после забеляза родните фермери
„Копа Коджека” най-после забеляза родните фермери
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5925
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...