сряда, 21 Март 2018 04:56 ч.

„Синия кит“ погуби стотици деца, извратената игра приближава България

20.02.2017   |   18:58
Прочетена: 31789   |
Коментари: 13
„Синия кит“ погуби стотици деца, извратената игра приближава България

„Събуди ме в 4:20, В играта съм, чакам инструкции“. Това пишат в профилите си малките Вера, Катя, Люба, Миша, Игор или Андрей. Следва и хаштаг „синий кит“.

 

Син кит – така се нарича новата онлайн руска рулетка, която играят подрастващите русначета, казахстанчета, украинчета, киргизстанчета. Написвайки „синий кит“ /с хаштаг/ – ти си вече част от играта. С теб се свързва на лични съобщения „настойник“, „гуру“, „куратор“, който в продължение на 49 дни ти дава задачки. Задачките са повече от екстремални и тяхното изпълнение задължително трябва да снимаш и качиш в мрежата, напр. да изрисуваш с бръснарско ножче син кит на ръката си, или пък да си накълцаш вените, или пък да ходиш по външен парапет на голяма височина, или пък да запалиш нещо в дома си. На 50-ти ден инструкцията е да умреш: скок от горен етаж, да се хвърлиш под гумите на движещ се автомобил или пък под влак, въже, избирай. При отказ следват заплахи за убийство на родители, брат, сестра, роднини и т. н.

 

До 7 февр. самоубилите се деца в РФ е вече с бройка над 180 и това само за около половин година. Родители и учители са в паника, в отделни области „играта“ става освен социален и политически проблем. А засегнатите области са над 10.

 

В Киргизстан на 9 февруари полицията публикува данни за 19 случая на самоубийство /от началото на годината/ свързани по някакъв начин с хаштага в социалните мрежи.

 

Само за около месец в Казахстан се самоубиват 15 деца.

 

Преди два дни украински полицаи докладваха за група младежи от Ивано-Франкивск, които искат да се самоубият, хвърляйки се пред колите на булевард.

 

Миналата година в РФ е арестуван Филипп Будейкин /с прякор – Лисицата – Лись/ 21 годишен, който е предполагаемият автор на играта и извратеният мозък подтикващ към смърт. Лошото е, че в продължение на месеци Филипп – администранор на страница на група за смърт „вКонтакте“ е зомбирал около 30 последователи, които продължават да „самоубиват“ деца. На 1 февр. т. г. Филип Будейкин е признат за вменяем и е обвинен за довеждане до самоубийство на 15 деца.

 

Популярността на онлайн лудостта главоломно расте и вчера, докато събирах материал за темата, вече се бяха „тагнали“ и деца от Румъния и Молдова. Надявам се това зло да ни подмине!

 

Дълго мислих, дали да пиша по тази тема изобщо, защото ще си е един вид реклама, но прецених, че превенцията в такива случаи е най- добрата защита.

 

Няма да е зле да погледнете профилите на децата си, на внуците си, на роднините си в подрастваща възраст и ако забележете нещо съмнително докладвайте страници и профили и въобще, ако можете да ограничите достъпа им до рускоезични ресурси.

 

Не е лошо да прегледате по-обстойно за смъртоносните хаштагове и в българските русофилски групи и страници, тъй като често администратори превеждат на килограм всички глупости, мемета и простотийки от руският сегмент на социалните мрежи.

 

Ето и останалите хаштагове за „играта“, пускаме ги без #, за да не създаваме верига: синийкит, тихийдом, морекитов, f53, f57, f58.

Източник: кontraprop.com

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...