неделя, 19 Януари 2020 20:46 ч.

„Съюз за Пловдив“ иска ремонт на бул. „Марица-север“ и „Македония“

Дани Каназирева призова общината да не игнорира предложенията на пловдивчани
15.01.2018   |   10:31
Прочетена: 749   |
Коментари: 0
„Съюз за Пловдив“ иска ремонт на бул. „Марица-север“ и „Македония“

Общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ настояват в бюджета за 2018 г. да бъдат осигурени средства за проектиране на реконструкцията на бул. „Марица – север“ и за продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“.

„Съюз за Пловдив“ внесе още през ноември предложенията за финансиране на още 20 обекта в шестте района и на видеонаблюдения в кварталите с повишен риск. Наложи се обаче съветниците да ги внесат повторно по време на публичното обсъждане на бюджета на 12 януари.

„Учудващо е, че за два месеца не намериха време да разгледат нашите предложения и да ги включат в проекта за бюджет. Оказа се, че нито зам.-кметовете, нито финансистите са ги чели,“ възмути се след дискусията общинският съветник Евелин Парасков.

„Дори секретарят на общината се оправда, че имали няколко класьора с предложения на граждани и не са ги разгледали“, допълни Гергана Стоянова, също съветник от „Съюз за Пловдив“.

„Очевидно публичното обсъждане на бюджета се провежда формално, колкото да се спази изискването на закона, коментира председателят на групата Дани Каназирева.

Тя напомни, че в предложението на „Съюз за Пловдив“ са включени конкретни обекти, които гражданите чакат с години.

Съветниците настояват администрацията да започне решаването на големия проблем с трафика по бул. „Марица – север“ и да планира за проектиране на разширението и реконструкцията му 120 000 лева.

Вторият важен обект за финансиране е продължението на бул. „Македония“ от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“. Миналата година беше обявена обществена поръчка за избор на проектант.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ смятат, че е наложително за изграждането на първи етап от булеварда да бъдат заложени 1,5 млн. лв., от които за 2018 г. - 500 хил. лв., а за 2019г. – 1 млн. лв.

„Финансрането ще гарантира, че проектът няма да събира прах в чекмеджета на чиновниците, както се случва с много други проекти“, обясни Каназирева. Тя напомни, че бул. „Македония“ е една от основните пътни артерии в район „Южен“.

Продължението му става още по-необходимо заради плановете бул. „Македония“ да се свърже с „Васил Априлов“ чрез пробива под Централна гара.

„Съюз за Пловдив“ предлага в бюджета да се осигурят средства за саниране на детска градина „Еделвайс“ в „Тракия“, ремонт на няколко улици, тротоари и детски площадки, които са в изключително лошо състояние.

Сред обектите в списъка са ул. „Кръстьо Пастухов“, „Димчо Дебелянов“, „Щросмейер“ в район „Централен“, детска площадка и зелена площ около нея до пешеходния мост на Марица в „Северен“, места за паркиране на бул. „Пещерско шосе“ между кръстовището на УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“, а също така по ул. „Равнища“ до студенските общежития в „Западен“, ремонт на подлезите по бул. “Княгиня Мария Луиза“ срещу Полиграфия и на спирката до ТПК ”Марица”.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ настояват една от основните теми да бъде сигурността на пловдивчани и обсъждането й да започне от началото на тази година. Една от предложените мерки е в бюджета на община Пловдив за 2018 г. да се заложат около 200 000 лева за разширяване на видеонаблюдението.

Съветниците са посочили в предложението си, че видеокамери трябва да бъдат монтирани в жилищния квартал до Централна гара, в кв. „Захарна фабрика“ и „Тодор Каблешков“ до Шекер махала, а също така и в кв. „Изгрев“.

„Предложенията ни са конкретни, разумни, подготвени са от експерти и без никакъв популизъм. Надявам се, че администрацията и мнозинството в Общинския съвет също ще реагират разумно и ще ги подкрепят“, коментира Дани Каназирева.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...