петък, 18 Януари 2019 14:41 ч.

Археологически обекти в Пловдив с кандидатури за ЮНЕСКО

16.07.2014   |   14:00
Прочетена: 2020   |
Коментари: 4
Археологически обекти в Пловдив с кандидатури за ЮНЕСКО

Седем български атракции могат да влязат с списъците на ЮНЕСКО. Това са първите български столици Плиска и Велики Преслав, Асеновата крепост с църквата "Св. Богородица Петричка" на Скалата до Асеновград, Бачковският манастир и култовото светилище Перперикон. Също два конака в Родопите - единият е на Салих ага Пашмаклиски в стария Смолян, който е и най-големият на Балканския полуостров. Другият е на Агушевата фамилия в Могилица и летните конаци в Черешово. С тези предложения, преди 2 години арх. Матей Матеев се опита да фокусира вниманието на световните експерти и дори изпрати писмо до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Поводът за инициативата му беше Третата национална конференция в Шумен (2012 г.) на тема "История, археология и културен туризъм". На нея Матеев изнесе доклада "Урбанистичната и архитектурна археология - благодатно поле за национални предложения за ЮНЕСКО", който днес е включен в сборник от 1330 страници.


"След 2 години, на следващата конференция през 2016 г., смятам да предложа няколко обекта от Пловдив", казва арх. Матеев. Първият е Небеттепе. Независимо дали дотогава нещо ще се случи или не с реставрацията му. "Небеттепе е изключително интересен хилядолетен ансамбъл, затова трябва да сме внимателни при реставрацията и експонирането му", предупреди Матеев. Според него, например Римският стадион Циркус вече изпусна възможността си да влезе в ЮНЕСКО. Защо? "Поради липсата на генерална стратегия за неговото пълно реставриране с входния портик и прилежащите страници".


В световната листа има шанс и за акведукта от с. Марково до Трихълмието, смята Матеев. Той е изобразен върху антична филипополска монета, където е гравирано Джендем пепе. Днес монетата се пази в Археологическия музей в Пловдив. Авторът й е направил сложна композиция, където по десния склон на Джендем тепе е отбелязал въздушния мост (акведукта), снабдявал града с питейна вода от Родопите. Реално скромна "възстановка" на част от този акведукт днес може да се види около Коматевския транспортен възел.


Третата пловдивска кандидатура, според арх. Матеев е валетудинариума. Тази дума звучи непознато, но римляните наричали така лечебницата. Във всеки град или селище (близо до лагера) те строяли полева лечебница - валетудинарий (valetudinarium), където са отсядали медиците, икономите, инстументариите и обслужващия персонал. И лекували героите от имперската армия. "Валетудинариумът  на древния Пловдив е пресичал напречно Главната улица в посока изток-запад. Така той е минавал от Източната порта на крепостта до Форума. Аз бих го нарекъл - "Алея на героите", обяснява арх. Матеев.Точно там е намерен релефа с гладиаторските борби и този със здравоносните божества, които могат да се пазят в Археологическия музей.  


"По въпроса с българските обекти, достойни за листата на Юнеско имах кореспонденция с генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. Тя дори ми отговори с писмо и   конкретни указания какво трябва да се направи и от кого, за официалното им предлагане", допълни архитектът.


Близо 20 години България стоеше встрани от престижната листа на ЮНЕСКО, отчитат анализаторите. Последно, през 2005-та, в списъците й влязаха Бистришките баби, прочули се с изпълненията си на архаичен фолклор от Шоплука. 20 години по-рано, през 1985 г., в ЮНЕСКО се класира и Свещарската гробница. По-късно, целият район около с. Свещари беше предложен за включване. Заедно със Стария град. Тогава експертите не одобриха пловдивската кандидатура, но пък японците отпуснаха 1 млн. долара за реставрационни работи в резервата.

Археологически обекти в Пловдив с кандидатури за ЮНЕСКО
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...