неделя, 18 Ноември 2018 14:13 ч.

Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос

20.05.2015   |   16:40
Прочетена: 4259   |
Коментари: 0
Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос

Пиронът, с който е била прикована дясната ръка на Исус Христос, се крие в хладната църква на манастира Св. Архангел Михаил на остров Тасос. Гърците наричат тази света обител просто Архангелу.

Тези, които пътуват често до Тасос на екскурзия, са наясно къде се намира скитът. Онези, които още не са били, могат да го открият много лесно. Той се намира по средата на основният крайбрежен път между двете селца Астрис и Алики.

Това е най-големият манастир на Тасос и основен пункт на религиозния туризъм. Манастирът е женски и е построен на върха на 250 метрова висока скала, над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж, откъдето има прекрасен изглед към Егейско море.

Според легендите „Архангелу” е основан е от монаха Лука, който живял в усамотение в пещера над морето. Веднъж му се присънил архангел Михаил, който му наредил да построи манастир. Лука обаче се уплашил, защото помислил, че това е Дяволът, който го изпитва, но архангелът, който прибира душите на умрелите, ударил скалата и от там потекла светена вода.

Истаната обаче е, че това е един от малкото запазени манастири, основан през XII век и построени от атонските монаси. От 1974 г. манастирът става женски. Обществената му част е сравнително малка. В него има два параклиса, посветени на св. Ефрем Сироски и на св. Герасим Кефалонийски. Има още католикон, построен през 1834 г., както и няколко килии и стаи за гости.

В манастира се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос. Най-ценното от колекцията е именно пиронът, с който е била закрепена дясната ръка на Божия син на кръста. Пиронът бил дар от монасите от Света гора за владетелите на Молдова, но буря принудила пътниците да спрат на Тасос. Това се възприело като Божествен знак, че реликвата трябва да остане в манастира на острова.

Всяка година на първия вторник след Великден, божиите служителки организират процесия, която тръгва от малкото селце Теологос и по специална поклонническа пътека стига до манастира.

И тъй като архангелите се считат за закрилници и патрони на гръцките военновъздушни сили, малката църква на манастира е място за тяхно поклонение. Там те оставят като дарове кортици, саби и фуражки.

Сестрите в манастира Св. Архангел Михаил са крайно гостоприемни, но изискват да се спазват техните правила – дълги панталони за мъжете и закрити рамене и поли за жените. Още на входа служители на скита раздават на посетителите шарени дълги поли, панталони и наметки, с които се влиза в манастира.

След като разгледате прекрасния двор и запалите свещ в църквата, монахините ще ви почерпят с локум и вода на откритата тераса, от където гледката е невероятна.

За съжаление снимането в параклисите е забранено, но има магазин, откъдето могат да се закупят картички, фотоси и религиозни сувенири. Отвън на двора снимането е разрешено. При хубаво време отстреща може да се види дори и полуостров Атон и заснежените му върхове.

Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос
Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос
Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос
Пирон от Христовия кръст се крие в манастира „Архангелу” на Тасос
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7318
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...