събота, 19 Януари 2019 09:09 ч.

Схема: Адвокати грабят близки на загинали в катастрофи!

Юристите причакват жертвите си пред морги и гробища
25.05.2015   |   10:50
Прочетена: 1351   |
Коментари: 5
Схема: Адвокати грабят близки на загинали в катастрофи!

Адвокати дебнат по гробища и морги за близки на жертви на катастрофи, за да ги принудят да подпишат договори с тях, след което да приберат повече от 80 процента от обезщетението, което им се полага. Юристите често получават информация от катаджии в страната, когато на територията на някоя дирекция е станало тежко пътнотранспортно произшествие.

За първи път за тази схема се чу на делото срещу пловдивския адвокат Владимир Елдъров.

Още на следващия ден отиват в моргите или директно на погребението, където очакват близките с документи в ръка. Хората често не разбират какво точно подписват. За практиката потвърди пред „Монитор” и шефът на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Договорите на адвокатите, които колегите им наричат „лешояди”, съдържат клауза, според която близките се отказват от обезщетението, за сметка на юриста.

„Лъжат ги, че е спешно и няма време. Ако не подпишат на момента, губят права и не могат да претендират за нищо”, обясни Тодоров пред „Монитор”. След като сложат подписа си, близките получават някаква дребна сума пари, а адвокатите прибират лъвския пай от застраховката или обезщетението, което често е и по 200 хил. лева за всеки един близък на покойника.

При катастрофи като тази в Яхиново, където загинаха петима души, пометени от пиян шофьор, обезщетенията могат да достигнат до няколко милиона лева.

„Много често злоупотребяват с неграмотни хора, които не са запознати със закона. Когато те са съкрушени от мъка и не разсъждават трезво, пък е още по-лесно. При нас постоянно се получават подобни жалби. Хората са взели по 1000 лева на ръка и са се отказали от полагащото им се обезщетение. Те трябва да знаят, че ако някой им каже, че е спешно, значи иска да ги измами. Давността на застраховката е 5 години след деня на инцидента”, обясни още Тодоров.

Той съветва хората да четат внимателно договорите и никога да не позволяват при спечелване на делото парите да се превеждат по адвокатските сметки. Те задължително трябва да постъпят по банковите сметки на близките на покойника. В противен случай може да не видят и една стотинка.

Друго важно е да си пазят екземпляр от договора. Така при доказана измама те ще могат да заведат дело срещу адвоката.

Владимир Тодоров разказа още, че в практиката си се е натъквал на много незаконни схеми за премятане на близките на покойниците. В някои от далаверите дори имало замесени полицаи и следователи. По време на делата те сами предлагали на хората някой адвокат, като им обяснявали, че с него при всички положения ще спечелят процеса за обезщетението и застраховката. След това им дават визитка, а в замяна получават процент от юриста. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...