понеделник, 17 Февруари 2020 21:19 ч.

10 начина да се предпазим от фейсбук измами

16.01.2018   |   09:38
Прочетена: 499   |
Коментари: 0
10 начина да се предпазим от фейсбук измами

Фалшивите новини, подвеждащата информация и измамите вредят на нашето общество, правят света по-слабо информиран и подкопават доверието. Може да са истории със сензационни заглавия или такива, които предлагат различни подаръци, и целта им е да привлекат внимание. Може и да са опити за пренасочване на хора към външен URL адрес с цел събиране на лични данни като телефонни номера и имейл адреси. Важно е да сме наясно с различните начини, по които измамниците се опитват да заблудят потребителите.
Ето кратък списък със съвети как да разпознавате такова подвеждащо и понякога дори опасно съдържание:

Бъдете скептични към заглавия
Фалшивите новини често са с атрактивни заглавия, написани изцяло с главни букви и имат възклицателни знаци. Ако шокиращите твърдения в заглавията звучат неправдоподобно, то най-вероятно не са истина.

Обърнете внимание на URL адреса
Фалшив или URL-двойник може да е предупредителен знак за фалшиви новини. Много фалшиви новинарски сайтове имитират автентични информационни източници, като правят малки промени в URL адреса. Можете да отидете на сайта, за да сравните URL адреса с надеждни източници на информация.

Проучете източника
Проверете дали новината е от източник, на който имате доверие и се е утвърдил като надежден. Ако източникът ви е непознат, вижте секцията “About” („За нас“), за да научите повече.

Внимавайте за необичайни форматни отклонения
Много от фалшивите новини са с правописни грешки или в неудобни формати. Бъдете внимателни, ако видите такива елементи.

Обърнете внимание на снимките
Фалшивите новини често съдържат манипулирани снимки или видео клипове. Понякога снимката може да е автентична, но е извадена от контекст. Можете да потърсите снимката или изображението, за да проверите откъде идва.

Проверявайте датите
Фалшивите новинарски материали могат да съдържат времеви интервали, които са безсмислени, или дати на събития, които са променени.

Проверете цитираните данни
Проверете източниците на информация на автора, за да сте сигурни, че са надеждни. Липсата на конкретни данни или цитирането на анонимни експерти може да говорят за фалшива новинарска статия.

Има ли други публикувани известия?
Ако нито един друг новинарски източник не съобщава същата новина, това може да означава, че новината е измислена. Ако новината е съобщена от няколко източника, на които имате доверие, тогава е по-вероятно да е истина.

Това виц ли е?
Понякога е трудно да се разграничат фалшивите новини от вица или сатирата. Проверете дали източникът не е известен като пародиен и дали подробностите и тонът не подсказват, че става въпрос за забавно съдържание.

Някои истории са умишлено неверни
Преценявайте критично новините, които четете, и споделяйте само онези, за които сте сигурни, че са достоверни.
Упражняването на известен скептицизъм и внимателното разглеждане на съдържанието, което намираме в интернет, е жизненоважно за пълноценната защита на нашите акаунти и лично пространство.

24chasa.bg

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...