петък, 28 Февруари 2020 23:31 ч.

12 години затвор за убиеца, наръгал 8 пъти приятелката си

17.01.2018   |   17:47
Прочетена: 830   |
Коментари: 0
12 години затвор за убиеца, наръгал 8 пъти приятелката си

2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 100 000 лева кръвнина наказание получи от Окръжният съд в Смолян овчарят от смолянското село Турян Петър Русев за убийството на приятелката си Милена Стефанова.

Убийството потресе миналата година родопчани.

Делото се гледа днес по съкратеното съдебно следствие. Магистратите приеха, че Русев е убил Милена умишлено, по особено жесток и мъчителен за нея начин. Милена издъхнала в дълга и много тежка агония след 8 наръгвания с нож, бягайки от овчаря на 13 март 2017 г. , стана ясно в съдебна зала.

За мотив за нападението на Русев се посочва ревността му, на база на самопризнанията на овчаря пред разследващите. Той я изпитал след разговор с магазинерката в селото, че Милена му изневерила с майстор при ремонт на къща преди 20 дни.

Според защитата му, овчаря имал връзка от 5-6 години с Милена и искал да живее завинаги с нея, заболяло го силно от изнерята и й посегнал в състояние на силен афект.

Отишъл в дома на Милена, нанесъл й множество удари с нож, гонейки я, като два от тях – в гърдите и корема били фатални, тъй като срязали плеврите на левия й бял дробм, диафграмата и други вътрешни органи в корема и предизвикали кръвоизливи в гръдната и коремната кухина.

На делото майката на убитата жена, 80-годишната Руска Стефанова, заяви, че категорично отрича дъщеря й да е имала интимна връзка с овчаря, просто помагала както на него, така и на много други хора от селото за гледане на животни, чистене и ремонти.

Майката поиска обезщетение за неимуществени вреди и страдания от 150 000 лева, „за да се даде поука на всички други, които искат да посягат на човешки живот“, но съда отхвърли част от иска.

Възрастната жена настояваше овчарят да бъде наказан с доживотен затвор. Нейната защита заяви, че Милена е била гонена от убиеца си и е съзнавала, че няма изход за живота си, агонизирайки в жестоки мъки неизвестно дълго време, докато не издъхнала на ливадата под къщата на своя приятелка в селото.

По време на разследването Русев заявява, че след като я убил искал да подпали къщата си и да се самоубие, но не успял. Полицията наистина отива по сигнал за пожар в селото, когато той прави пълни самопризнания за убийството.

Овчарят Петър се родил в Русе през декември 1954 г., останал с основно образование. Не бил осъждан и според защитата му бил кротък човек, който и на агне не посягал, а в селото имали много добро мнение за него. Той никога не се оженил и няма деца.

Милена отрасла в Рудозем, където работили 10 години в мините майка й и баща й като била малка и обожавала Родопите. Тя след това живяла във Варна, но също останала без деца и семейство в живота си.

Според майката, тя се върнала заради любовта си към Родопите в планината. Дъщеря ми е много свободолюбива и затова не искаше да се жени, за да не разочарова никого в живота си, затова съм убедена, че не е и имала връзка и с този овчар, заявява Руска Стефанова.

По делото бе разпитана и свидетелка от селото, 69-годишната Елена Стронгелова, която заяви, че майката е съсипана след смъртта на дъщеря си, че е изживяла огромна мъка, виждайки раните по детето си и пътувайки с ковчега й за Варна.

Почернената майка на всяка 13-та дата, всеки месец след това идва от Варна в селото, за да запали свещичка на мястото на смъртта й.

Според хората в Турян и Милена се ползвала с добро име, била скромна и работлива.

Съдът присъди освен кръвнината и лихвите по нея, Русев да плати и общо около 8 000 лева съдебни разноски и такси по делото и му приспадна от присъдата времето, в което е зад решетките от убийството досега.

Делото подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив. /Марица.бг

 

 

Майката на убитата
Майката на убитата
Убитата жена
Убитата жена

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...