петък, 28 Февруари 2020 23:27 ч.

18 нарушители хвана НАП само за ден на борсата в Плодовитово

26.04.2016   |   10:22
Прочетена: 1396   |
Коментари: 0
18 нарушители хвана НАП само за ден на борсата в Плодовитово

18 акта заради неспазване на данъчни разпоредби издаде НАП само за един ден на борсата за плодове и зеленчуци в старозагорското село Плодовитово. Съвместната акция на звеното за фискален контрол и отделът за оперативни проверки в НАП Пловдив бе продължение на тази в Първенец от миналата седмица. Съдействие оказа и Полицията, която следеше за реда.

 


Борсата в Плодовитово е с лиценз по Закона за стоковите борси и тържища, което задължава всеки регистриран земеделски производител, избрал да продава на нейна територия продукцията си, да има касов апарат. Изискването влезе в сила с последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, за които НАП Пловдив уведоми с писма още в началото на годината всички заинтересовани лица – кметове, в чиито общини има подобни места за търговия, както и лица, отдаващи площи под наем в такива тържища. Освен това борсата в Плодовитово е обект за фискален контрол, проследяващ движението на рискови стоки, каквито са плодовете и зеленчуците.

 


18-те нарушители ще бъдат санкционирани заради различни нарушения: липса на фискално устройство, неотчитане на извършени продажби, разлики в касовата наличност, незаверени касови книги, липса на придружаващи документи за произход на стоката.

 


Всяко едно превозно средство, влизащо или излизащо от борсата бе щателно проверено от звеното за фискален контрол. На 16 превозни средства бяха поставени пломби, а на стоката на шест задължени лица бяха наложени обезпечителни мерки заради несъответствия между количествата, описани в документите и тези, открити в камионите.


Броят на обезпеченията, наложени от звеното само за последните две акции, нарасна на 14, а стойността им достигна 17 100 лева, голям процент от които вече са внесени в бюджета.


НАП предупреждава, че проверките в търговията с плодове и зеленчуци продължават и апелира към спазване на законовите разпоредби./Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...