сряда, 16 Октомври 2019 01:43 ч.

2 години условно и 2000 лева глоба за екскмета Йордан Шишков

21.08.2017   |   19:42
Прочетена: 1279   |
Коментари: 0
2 години условно и 2000 лева глоба за екскмета Йордан Шишков

„Делата продължават“. Така бившият кмет на община Родопи Йордан Шишков коментира постановлението на съдия Веселина Печилкова от Окръжен съд – Пловдив, която му отреди условна присъда от две години, с три години изпитателен срок и 2000 лева глоба. Съдът уважи и граждански иск по делото в размер на няколкостотин хиляди лева.

Шишков пристигна заседанието видимо спокоен. „Обиден съм на медиите“, шеговито коментира екскметът. „Когато делото започна имаше тумби народ, а сега я дойде журналист – я не“, добави той.

Шишков управляваше община „Родопи“ два мандата. Срещу него са повдигнати обвинения за това, че е превишил властта и правата си и по този начин е нанесъл вреди на общината за близо 1.5 милиона лева. Престъпленията са по длъжност, включително съзнателно сключване на неизгодни сделки и неправомерно разходване на бюджетни средства.

В едно от обвиненията става въпрос за ремонт на улици в село Браниполе. Според казаното от представителя на Окръжна прокуратура-Пловдив Анна Викова, Шишков наел фирма за ремонт на улица „Бор“ в селото. Това се случило през 2006 г. През следващата година екскметът подписал договор за реновиране на още 4 улици, но изпратил бригадата отново на улица „Бор“, а другите 4 улици останали неремонтирани.

Друго обвинение гласи, че Шишков, като кмет на община „Родопи“ събирал такса „Битови отпадъци“ от жителите в пълен размер, въпреки че имало излишък от предходната година. Парите той използвал за направата на улично осветление, снегопочистване и охрана на детските градини на територията на общината.

Защитата на Шишков определи делото като „илюстрация на битката за власт в общината“. Според адвокат Димитров общинските съветници умишлено били бойкотирали дейността на кмета, като искали той доброволно да си подаде оставката. За пример беше дадена ексшефката на финансовия отдел в община „Родопи“, която, по думите на защитата, напуснала и затрила цялата финансова информация. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...