събота, 17 Март 2018 12:23 ч.

300 кукери гонят зимата в Карлово

12 състава от Розовата долина ще танцуват с хлопки и маски, ще обхождат и домовете
23.02.2017   |   08:16
Прочетена: 886   |
Коментари: 1
300 кукери гонят зимата в Карлово

300 кукери ще гонят зимата в Розовата долина на Сирни Заговезни. Самодейци към читалищата в подбалканските села се надпреварват в приготвянето на ястия за празника. По-възрастните домакини вече търсят бабини рецепти за баници с яйца и сирене, младите пък  ровят в интернет и кулинарните шоу програми, за да измайсторят по екстравагантни ястия от млечни продукти. Майсторките ще подготвят кулинарна изложба, която ще представят на площада в Карлово по време на големия кукерски празник. Ястията ще бъдат подредени в шатра, а всеки дошъл на празника ще може да си купи поне едно блюдо за домашната трапеза.

Край съблазнителния щанд с кулинарни специалитети ще има и шатра на занаятчиите. Тази година е ред на майсторите на Каравелово. Седем от тях ще представят своите произведения.

Кукерската фиеста в Карлово ще бъде на площад „20 юли” и ще започне в 10 часа. Дванадесет местни групи с над  триста участници излизат на сцената един подир друг. Със звън на хлопки и ритуални танци ще гонят зимата и ще възвестяват идването на пролетта. Първи са кукерите от карловския квартал Сушица, следвани от красивите старци на Баня, след тях отрупаните с цветя маски на Климент. Ще танцуват още старци от село Васил Левски, Горни Домлян, Домлян, Соколица, Дъбене, Войнягово, Каравелово, Столетово, Христо Даново. По традиция от последните години на Старчов идват колоритните маски от огромни пера на село Габров дол, Пернишко. Старчов ден в Карловско събира многохилядна публика.

А в неделния ден Сирни Заговезни ще празнува всяко населено място от Стремската долина. Още преди обед маскирани с карнавални костюми и кукери тръгват на гости у роднини и приятели. Ще има дефилета на маскирани на площадите.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4347
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...