сряда, 14 Ноември 2018 06:47 ч.

4 млн. лв. за спортната зала на ПУ

Предстои строителство на нов учебен корпус и общежития
25.01.2012   |   11:14
Прочетена: 3767   |
Коментари: 2
4 млн. лв. за спортната зала на ПУ

Многофункционалната зала към ПУ "П. Хилендарски" чака одобрение на техническия проект, съобщиха от общината. Първата копка на модерното съоръжение, което ще бъде изградено на собствен терен от 17 617 кв. м., беше направена на 14 октомври 2011 г. Планираният срок за завършване на строежа е 12 юни 2012 г.

В ход е реализацията на първият етап от изграждането на съоръжението, съобщиха от университета. Строи се сградата на спортната зала, която ще е на 2 етажа със застроена площ от 3 120 кв. м. и обща разгърната площ от 4 150 км. м. Към нея ще бъдат изградени и футболно игрище, игрища за волейбол, баскетбол, хандбал и други. На следващите етапи е планирано строителство на нов учебен корпус и общежития. За главен изпълнител, след проведен конкурс, беше избрана софийската фирма софийската фирма "Де Зе Се Де обединение спорт проект", част от холдинга "GP group", изпълнител на обектите на "Лукойл България", "Ромпетрол България" и "Лидл България".
"Учебната спортно-тренировъчна зала представлява силно издължен многоъгълник с осреднени размери 52/58 метра. Успоредно на залата са ситуирани двете открити външни тренировъчни игрища с размери 25 м/50 м", коментира арх. Ганка Богданова, ръководител на екипа от проектанско бюро "Модулор". Сградата на залата е съвременна и нестандартна като обемно-пространствено решение. Архитектурният й обем е решен в общ корпус с три функционални зони: покрито спортно поле, зала със зрителски трибуни за 1020 души и двуетажен обслужващ блок. Проектантите постигат интересен художествен ефект на разчленени вертикални фасадни плоскости, застъпващи се една в друга. Друго интересно решение са подходите към нея. От общия обемен контур на залата излизат четирите ъглови акцента на стълбищните клетки, в която по естествен начин са намерили своето място входовете за публиката. Те са маркирани чрез елегантни остъклени козирки, които подчертават линеарно основните подходи. Главните входове за публиката - външни зрители, са организирани от юг и изток на сградата, с директен излаз към бул. "България". Проектът осигурява 163 паркоместа за леки автомобили и две паркоместа за автобуси за гостуващи студентски отбори.

Общата инвестиция в спортния комплекс е 4 млн. лева. Основният капитал от 3,5 млн. лева, ще бъдат държавна субсидия. На този етап споразумението е за четири транша на изплащане на държавните средства, като вече е налице първият - от 1 млн. лв. Разликата от 500 хил. лв. ще бъде осигурена от висшето училище.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7256
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...