понеделник, 19 Март 2018 04:45 ч.

55 наши и чужди изби показаха вината си на Агра 2017

Министърът на земеделието Христо Бозуков опита вино от Вила Ямбол, хапна халва и питка с мед, след като преряза лентата
23.02.2017   |   10:25
Прочетена: 1239   |
Коментари: 2
55 наши и чужди изби показаха вината си на Агра 2017

Третото издание на Мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм започна в Пловдив. „Фермерите все повече се насочват към новите аграрни технологии, защото това ги прави по-конкурентоспособни и им дава по-широк хоризонт за развитие”, каза министърът на земеделието Христо Бозуков, преди да пререже лентата.

Всеки четвърти участник стъпва за първи път на тези изложения, а 53 компании са се завърнали след продължително отсъствие, отчетоха организаторите. Изложбата се е разраснала към актуалната ниша в туризма - СПА и уелнес.

Почти цялата 6 палата е заета от Селскостопанска академия, която показва 19 новости - подобрени сортове растения, методи и съоръжения за тяхното отглеждане. Изложени са 4 нови сорта десертно грозде, към които вече има интерес от Турция, Сърбия и Гърция.

Рекорден брой - над 55, наши и чуждестранни изби представят новите си колекции вина и спиртни напитки на 25-ата „Винария”. Акцент са местните сортове. „Ние няма да залеем света с българско вино, но трябва да намерим своята ниша и местните сортове носят този потенциал”, каза председателят на Националната винаро-лозарска камара Радослав Радев.

Възраждането на местните храни и вина е акцент на целия мегафорум. Пет дни посетителите ще се радват на дегустации на напитки, ястия и деликатеси. В петък ще ни покажат по какъв начин шоколадът се съчетава с доброто вино.

Повече от два часа служебният министър разглежда експозициите. Той опита вино на Вила Ямбол, хапна халва и питка с мед, както и ред деликатеси. Докато официалните гости разглеждаха палатите, навън посетителите вече обикаляха и си купуваха различни продукти от щандовете на откритите площи./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...