сряда, 19 Февруари 2020 00:15 ч.

60 хлапета решиха - ще стават огнеборци

Успяха да се евакуират за 4 минути при норматив 5, сами гасиха задния двор
12.09.2017   |   15:07
Прочетена: 1135   |
Коментари: 0
 60 хлапета решиха - ще стават огнеборци
Снимка: Атанас Кънев

Можеш ли да свалиш някого, ако се е качил много нависоко, попита вчера 5-годишната Антония и зачака сериозно отговор зад детските си очилца, почти като работодател на интервю за подбор на персонал. Мога, даже и котка, не трепна инспектор Стойко Баръмски от трета пожаробезопасна служба. И зададе контра въпрос – с какво не се играе? Със запалка, оказаха се подготвени хлапетата от детска градина „Весела”.

Младият инспектор, който от година е в тима на пловдивските огнеборци, за първи път влезе в учебното заведение и се зае да „гаси пожара” от въпроси, които заваляха от малчуганите. С колегите му бързо изясниха с хлапетата, че не се пипа и кибритът у дома, а също електроуредите, особено ако наоколо няма възрастен.

Неколцината пожарникари заедно с шефа си гл. инспектор Георги Мишляшки пристигнаха в двора на детската градина по инсцениран сигнал, за да проведат тренировка на терен с хлапетата какво се прави, ако лумне огън. Преди това учителките задействаха схемата за евакуация. Шейсетината деца, които бяха на занятията, се изтеглиха без паника за 4 минути при норматив 5.

Ако им се говори сложно, не става нищо, обясни инсп. Баръмски и вместо да превърне децата в слушатели на стегната лекция, влезе в дружески разговор с тях. А искате ли да пръскате с вода, попита той и дворът се огласи от възторжени писъци. Целта на този тип посещения и демонстрации е да поговорим за пожарната безопасност, да покажем  техниката и да проиграем плановете за евакуация, обясни шефът на трета ПБС инсп.  Георги Мишляшки. В това време екипът зад него вече разпъваше маркучите. Огнеборците показаха коя ръчка се дърпа, за да тръгне водата и пръв да пусне струята пробва 5-годишният Мирослав Гешев. Той не е виждал пожар на живо. И понеже няма село, не е гледал и гасил даже огъня под казана с компоти и лютеница. Вчера обаче взе твърдото решение да стане пожарникар, което назря и почти във всички останали с изключение на неколцина, които все още се колебаят дали пък да не изберат лекарската професия. В крайна сметка може да изучат и двете.

За да сте огнеборци, трябва много да ядете, защото струята е мощна ще ви събори, ако не сте силни, положи основите инсп. Баръмски. Колегата му предизвика още възторзи, като си смъкна куртката, обясни, че не гори и пази от високата температурата. Антония веднага мушна ръка в единия ръкав. В това време Сибатин с блеснали очи чакаше пожарникарите да му закопчеят каската, която му отстъпиха временно. Алекс пък се настани зад волана в пожарната кола. Вой на сирени огласи квартала и струи обляха двора на градината. Когато екипът се върне в службата, на всяко шкафче ще грейне рисунка - децата подариха на гостите си картини с пламтящи покриви в цвета на най-алените налични флумастери.

Обучението относно бедствия, аварии, катастрофи и пожари започва във втора група, като се разиграват 4 ситуации месечно, в трета стават 5, а с 6-годишните – 6, обясни директорката на ДГ „Весела” Тодорка Пенкова. При най-малките всичко е под формата на игра. Щом стане време за евакуация, учителката Мария Василева предизвиква малчуганите кой ще излезе най-бързо. На тях пък им е весело, че освен по коридора, в извънредни случаи може през прозореца.

В гилдията помнят кошмарна ситуация при истински инцидент, когато по дневник децата били 21, а евакуираните 19. Учителките изпаднали в ужас къде са другите две. Оказало се, че родителите са ги взели на обяд. Оттогава стриктно се водят тетрадки, в които се записват и тези подробности.

 60 хлапета решиха - ще стават огнеборци
 60 хлапета решиха - ще стават огнеборци
 60 хлапета решиха - ще стават огнеборци
 60 хлапета решиха - ще стават огнеборци

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...