сряда, 18 Септември 2019 11:02 ч.

8 милиарда евро за ромите. Защо?

Със строеж на нови жилища се надяват да спрат гурбетчиите в ЕС
31.08.2013   |   07:29
Прочетена: 2130269   |
Коментари: 41
8 милиарда евро за ромите. Защо?
Автор на снимката: Евгени Цветков

Космическа сума - осем милиарда евро, е готов да задели Европейският съюз за интеграция на малцинствата в следващия програмен период 2014- 2020 г. Става дума за български, румънски и унгарски роми, които масово си търсят препитание извън бившите соцдържави. Както “Марица” вчера писа, клуб “Експерти за развитие”, създаден към областния управител Венцислав Каймаканов, вече подготвя конкретен проект.


Един от учредителите на клуба Детлеф Кухенбекер от Берлин откровено обясни целта: искаме да създадем нормални условия за живеене на малцинствата у вас, за да не идват при нас. Не ги искаме, но и не можем да им кажем да се махат, каза още германският бизнес консултант.


Идеята на инвеститори от Берлин е с европейски пари да строят нови жилища за населението от етническите махали в Пловдив. Ще наемат роми и турци, ще им плащат заплати за това, че си строят къщи, и така ще ги предпазят от нежелания гурбет.


Кухенбекер сподели, че е бил потресен, след като е влязъл в едно от гетата. Проф. Кръстьо Петков, също учредител на клуба, уточни, че жилищата са само един от компонентите на интеграцията. Другите са образование, квалификация, изтегляне на младите от криминогенна среда.


Досега са правени доста опити за социалната адаптация на малцинствата. Най-нашумелият и най-скъпият е за прочутия VIP квартал между Шекермахала и Руски пазар. Двуетажните къщи - 80 на брой - бяха построени преди десет години по проект “Интеграция на етносите”. Подготви го правителството на Иван Костов, а лично тогавашният финансов министър Муравей Радев направи    първа копка точно преди изборите, припомня бившият кмет на район “Северен” Даниела Желязкова. Кварталът се построи по времето на НДСВ със заем от Световната банка и за него са похарчени над 10 млн. лева.


Проектът беше придружен с множество скандали и спорове. Заради разпространеното мнение на специалисти, че милионите са похарчени неразумно, нито едно следващо правителство не се реши да продължи идеята за измъкване на етносите от мизерните коптори.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...