четвъртък, 20 Февруари 2020 11:01 ч.

9.01.1869 г.: Предлагат създаването на българо-турско царство

09.01.2018   |   07:30
Прочетена: 342   |
Коментари: 0
9.01.1869 г.: Предлагат създаването на българо-турско царство

На 9 януари 1869 година в Париж е открита международна конференция по Критския въпрос. Дейците на Добродетелната дружина използват този форум, за да предадат на представителите на Великите сили свой политически мемоар относно възможностите за решаване на българския въпрос. В него се предлага създаването със съдействието на европейската дипломация на дуалистично българо-турско царство, в рамките на което българите ще се ползват с автономен статут.

Мемоарът на Добродетелната дружина е посрещнат критично от революционно настроената българска емиграция. Добродетелната дружина е обществено-политическа организация на българската емиграция в Букурещ, изразяваща интересите на по-заможните кръгове в нея.

През 1854 г. в Букурещ с насърчението на руското военно командване е създаден комитет, наречен Средоточно българско попечителство, което има за задача да събира и въоръжава български доброволци за участие във войната на страната на руската армия.

През 1862 г. Попечителството се преименува в Българска добродетелна дружина. Добродетелната дружина разработва "Програма за политическите отношения на сърбо-българите (българо-сърбите) или на тяхното сърдечно отношение". В нея се предвижда създаването на една голяма славянска държава от сърби и българи, която да има общо правителство и Народно събрание.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...