неделя, 22 Юли 2018 13:29 ч.

Filo pastry: Да точиш кори, е висш майсторлък

31.12.2017   |   09:40
Прочетена: 879   |
Коментари: 0
Filo pastry: Да точиш кори, е висш майсторлък

Гърците оприличават корите за баница на листо - phyllo φύλλο. Толкова тънко е изтеглено баничното тесто. Под името Filo pastry в чужбина можете да откриете фините кори - тънки и почти прозрачни. Заслужена е репутацията им на деликатен материал. Майсторството, което се изисква за приготвянето им, обезсърчава мнозина дори да опитат, а днес това е позабравено умение. Тънко източените кори придават съвършено различна текстура и вкус на баницата. Подбира се бяло брашно с богато съдържание на глутен. Дългите му нишки се преплитат като мрежа в тестото и подпомагат да издържи на разтеглянето, без да се разкъса. Малко оцет и яйчен жълтък в баничното тесто правят разточването по-лесно и корите по-пръхки.

Малки трикове

Тъй като корите съдържат по-малко вода от бутер тестото, баницата не може да бухне, освен ако не сложим в плънката сода за хляб или бакпулвер в малко мляко. Друг кулинарен трик, за да удвои обема си при печене, е баницата да се залее с разбити яйца и газирана вода. Пече се задължително в предварително загрята фурна на 180-200° до златистокафяво около 30 минути. Някои предпочитат „заскрежена" баница и поръсват с пудра захар, като позастине. Други я напръскват още гореща с малко вода и я покриват за десетина минути, за да омекне. Благите баници и баклавата се сиропират с ароматизиран захарен сироп. Това неимоверно покачва калориите, но несъмнено е сладко изкушение, което можем да си позволим по празниците.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5943
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...