сряда, 21 Март 2018 04:52 ч.

GSM за Георги 1, 2 и 3 от Централна гара

13.02.2017   |   22:24
Прочетена: 5710   |
Коментари: 0
GSM за Георги 1, 2 и 3 от Централна гара
Снимка: Димитър и Николета

Често упрекваме младите, че са безотговорни, вятърничави и мързеливи. С една дума - развейпрах. Постъпките им обаче понякога да ни опровергават. Като в случая с Димитър и Николета, единият бизнесмен, а другият със сериозна професия. Двамата откликнаха на призива ни да подадем ръка на бездомниците, които живеят на гарата.

"Вече знам какво е да си отчаян. Как го разбрах ли? Просто отидох на гарата. 83-годишният бай Георги и още двама като него

живеят без пенсия под звездите

А зимата - в мразовитата чакалня. Днес им купих нови дебели зимни якета". Това ни разказа 27-годишният Димитър Навущанов. Той се запалил по каузата да помага на хората без покрив след публикация на „Марица”, разказваща за живота на скитници, принудени да живеят при минус 5 градуса.

"Затова сме хора - да си помагаме. А след като животът е бил по-добър с нас, отколкото с тези хора, трябва да им подадем ръка”, убеден е Димитър, който има собствен бизнес. Той разбрал за бездомниците едва преди три дни от приятелката си във фейсбук Николета Чавдарова. Тя прочела статията на „Марица”, показала я на близки и веднага се втурнала да прави списъци с най-необходимото за мъжете от гарата.

„Бай Георги 1 - на 65 години, от 16 е по гарите - бельо, чорапи, тениски, хавлиена кърпа, аспирин, аналгин. Бай Георги 2 - на 83 години, не взима никаква пенсия - голяма шуба, пособия за бръснене, лекарства. Бай Георги 3 - на 75 години - обувки 43 номер, дебело яке”, пише Николета във фейсбук. Тя призовава съмишлениците си в групата „Пловдив, подай ръка на пенсионер” да помогнат на адашите от Централна гара.

За три години организирахме много коледни и великденски инициативи, помогнахме за събирането на 9000 лв. за операция на болна самотна майка. Постоянно правим по нещо, дори работим по няколко случая едновременно, казва младата жена, която работи във фирма вносител и дистрибутор на медицински консумативи. "С Митко сме приятели от инициативите, той също много помага”, уверява тя. По думите  в Пловдив има още стотици млади хора, готови да подкрепят бездомните.

„Никое човешко същество не заслужава подобен живот. След около 10 дни ще посетя лично мъжете с още приятели да им оставим спални чували, дрехи, обувки и храна”, разкрива плановете си Николета. А Димитър вече е осигурил GSM апарат, с който бездомниците да се свързват с нея по всяко време на денонощието. „Искам да съм насреща, когато някой има нужда от помощ. И през нощта са ми се обаждали за храна и лекарства, и винаги съм се отзовавала”, разказва доброволката.

Тя се захванала да помага на страдащите заради силно развитото си чувство за справедливост. „Отвратена съм от отношението на държавата ни към възрастните и самотни хора, които с двете си ръце са изградили България, а сега трябва да живеят като кучета в мизерия”, казва Николета. Изтъква и личен мотив за благородните си каузи. „Имам силна връзка с моята баба и във всяко старческо лице откривам нея. Сърцето ме боли, като видя самотен, беден, гладен и болен пенсионер", признава младата пловдивчанка.

Стоплете хората без дом

Когато в навечерието на коледните празници разказахме историята на бездомна мръзнеща старица, изгонена от охранител на автогара в Пловдив, дори не предполагахме каква вълна от съпричастност ще предизвика тя у нашите читатели. Оказа се, че пловдивчани не са забравили човещината, любовта и милосърдието. Добри хора се обаждаха в редакцията и питаха къде могат да открият несретницата, за да  занесат топли дрехи, обувки и храна.

Пловдивчанката Елена Величкова организира акция във Фейсбук, за да стопли бездомните хора, които спят в чакалнята на гарата. Публикацията на „Марица” „Добри хора стоплиха бездомници с шалове и якета” беше споделена от десетки хора във фейсбук още през първия час на публикуването . Свързахме се и със зам.-кмета по спорта, младежките дейности и социалната политика Георги Титюков, който ни увери, че ще съдейства тези хора да бъдат настанени в приют.

„Много от тях нямат дори документи, затова ще се опитаме да им извадим нови лични карти. Ще разговарям с директора на дирекция „Социално подпомагане” Надя Танева, която да отпусне средства за тази дейност”, обеща Титюков.

Ние от вестник „Марица” също се вдъхновихме от доброто, което живее у пловдивчани. Затова ви призоваваме: Стоплете хората без дом. Подарете им дрехи, обувки, но и внимание. Подайте им ръка, запознайте се с тях, изслушайте ги. Така ще ги накарате да изпитат истинска радост. И поне за миг да забравят, че им е студено.

Димитър Навущанов
Димитър Навущанов
Николета Чавдарова
Николета Чавдарова
GSM за Георги 1, 2 и 3 от Централна гара
GSM за Георги 1, 2 и 3 от Централна гара
GSM за Георги 1, 2 и 3 от Централна гара
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...