вторник, 20 Март 2018 23:13 ч.

IT секторът се отваря за програмисти със средно

Специалността ще се взима с 3-годишен курс в Математическата гимназия
13.10.2017   |   08:42
Прочетена: 1359   |
Коментари: 0
IT секторът се отваря за програмисти със средно

Програмистите у нас не достигат и IT секторът се отваря за хора с умения, а не с дипломи, твърдят анализаторите на пазара на работна сила у нас и в Европа. За да отговори на изискванията на бранша, правителството стартира ексклузивна програма „Обучение по ИT кариера“, разработена със специално решение на Министерския съвет.

Тя ще действа в 5 центъра, в които обаче ще могат да постъпват деца от всичките всички 28 области. Разположени са в София, Бургас, Русе, Правец и Пловдив.

Под тепетата обучението ще се извършва в Математическата гимназия. То ще започва в десети клас и ще продължи 3 години до края на средното образование. Младежите ще излизат с професионално образование „приложен програмист“.

Програмата е пилотна за страната и ако успее да докаже ефективността си, ще бъде мултиплицирана в други училища, обясни вчера Ивайло Старибратов, директор на МГ-то.

Още по темата четете на страниците на вестник "Марица"

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4438
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...