вторник, 18 Февруари 2020 15:42 ч.

New Bloom Winery показа богатството на българския тероар

Избата предложи червените си вина от сорта Дорнфелдер по време на официалното откриване на европредседателството
13.01.2018   |   15:23
Прочетена: 1026   |
Коментари: 0
New Bloom Winery показа богатството на българския тероар

Със специална селекция от български вина посрещнахме европейските делегати. В коктейла по повод българското председателство на съвета на ЕС се включиха близо 400 от най-високопоставените членове на европейските институции, родни политици, дипломати и т.н. Те опитаха червено вино от редкия за страната ни сорт Дорнфелдер, който се отглежда единствено от изба New Bloom Winery от гр. Съединение. 

Производителят залага както на иновациите във винопроизводството, така и на особеностите на тероара, който според специалистите им дава възможност за производство на уникални вина.

„Всичките ни продукти се правят от собствени лозови масиви в Тракийската низина - близо 6000 дка. Дори наши партньори от Германия са учудени колко добре се развиват немските сортове Дорнфелдер и Регент тук. Климатичните условия, почвите, слънцегреенето и като цяло богатството на тероара им дават възможност да разкрият неподозиран потенциал“, коментираха от българската изба.

Тези два сорта изискват контролиран добив на гроздето, за да се гарантира, че само най-доброто ще отиде за ферментация. Периодът на гроздобера също е от изключителна важност, защото само няколко дни забавяне може да коства цялата реколта, коментират винените технолози.

Гроздето се бере на ръка и се транспортира в отделни касетки до избата, която е само на 6 км от лозовия масив. Едноименната марка New Bloom включва още едно червено вино от чист Регент, едно розе и едно бяло вино. Серията може да се открие основно в специализираните винени магазини на цени около 14-15 лв. 

„Бутилка българско вино е чудесна реклама и спомен, който всеки чужденец може да отнесе от страната ви“, коментираха еврогостите по време на приема.

„Българското винопроизводство преживява истински ренесанс и родните изби се поставят редом до едни от най-известните френски, италиански, испански производители. Достойна конкуренция сме и на новия свят. А това в голяма степен се дължи както на професионализма на винарите и техните усилия, така и на добрите климатични условия, които имаме в България“, коментираха от New Bloom Winery.

В края на миналата година тя бе определена за най-добрата българска изба. А Тракийската низина - за втората най-добра винена дестинация в света.

Постоянните инвестициите в New Bloom Winery, които само за последните години са около 10 млн. лв., дават възможност за производството на широка гама от видове и стилове уникални вина.

В избата използват класически френски бъчви и бетонни съдове, както и специална система за микровинификация, която позволява работата с къси партиди. Освен това екипът  включва както едни от най-изявените майстори в бранша като Владимир Влъчков, така и млади хора, завърнали се от чужбина и посветили се на българското вино.


На цвят, на нос, на вкус

New Bloom Дорнфелдер е реколта 2016 г. Виното е с впечатляващ рубинен цвят. На нос, както биха казали професионалните дегустатори, се усеща плодов букет с аромати на зрели червени плодове.

Според производителя именно тази плодовост е резултат от топлия климат и тероара на Тракийска низина, който обогатява и развива иначе студения германски сорт. Вкусът на New Bloom Дорнфелдер е мек и гладък, с богати плодови аромати на череши и къпини.

Има много добра хармония и апетитен финал. Това е едно колоритно вино, комплимент за ценителите на непознати вкусове.

New Bloom Winery показа богатството на българския тероар
New Bloom Winery показа богатството на българския тероар
New Bloom Winery показа богатството на българския тероар
New Bloom Winery показа богатството на българския тероар
New Bloom Winery показа богатството на българския тероар

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...