неделя, 19 Януари 2020 04:28 ч.

RAND corp: Между Щатите и Китай може да избухне война

18.08.2016   |   10:56
Прочетена: 1798   |
Коментари: 10
RAND corp: Между Щатите и Китай може да избухне война
Снимка: Проблемното Южнокитайско море

Между Съединените Щати и Китай може да избухне военен конфликт много скоро и то съвсем случайно. За това предупреждават анализаторите от корпорация RAND.

Мястото на конфликта е Южнокитайско море. Марица.бг припомня, че в него минават най-важните търговски пътища в света и стоки за над 5 трилиона долара годишно. Причината за конфликта ще са териториални спорове.

Те кипят и в момента, защото там Китай влезе в спор с Филипините, Виетнам, Тайван и Бруней. Както е известно, за да увеличи териториалните си води Поднебесната сега прави изкуствени острови в Южнокитайско море.

Конфликтът между Щатите и Китай може да избухне изведнъж, от нещо съвсем дребно, предупреждават анализаторите.

От RAND припомнят, че в района има много мощна флотска групировка на Щатите. „Това увеличава съблазънта да нанесеш първи удар”, пишат анализаторите.

Те обаче отричат вероятността да се стигне до употреба на ядрено оръжие. Според тях, конфликтът ще е с конвенционални средства. /Марица.бг

 

Редакция и превод Петър ТРИФОНОВ


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...