понеделник, 24 Февруари 2020 06:54 ч.

REMEMBER PLOVDIV: Чорбаджи Вълко вдигна "Света Неделя" с 10 000 гроша за начало

Храмът е изписан от Захари Зограф и Станислав Доспевски
19.12.2016   |   13:33
Прочетена: 7866   |
Коментари: 0
REMEMBER PLOVDIV: Чорбаджи Вълко вдигна "Света Неделя" с 10 000 гроша за начало

Пловдив е най-старият жив град в Европа и пети в света.

Димитър Райчев, вестник "Марица", сдружение "Аз обичам Пловдив", Фондация Бауерзакс и доброволци се заемат да увековечат историята на всяка една локация в града под тепетата чрез гражданската инициатива # REMEMBER PLOVDIV.

 


 

Храмът „Св. Неделя” е разположен в източното подножие на Небет тепе. Той е един от най-големите и стари храмове в града.  Посторен е през 1830-1832 година на мястото на старо черковище по инициативата на Вълко Куртевич Чалъков (Малки чорбаджи Вълко). Той успява да издейства султански ферман, закупува мястото и внася 10 000 гроша за начало.

След това привлича за каузата известите Иван Казанджиев, хаджи Калчо Дренски и Пею Кюркчията. Строителството се извършва под вещото ръководството на известния брациговски майстор Петко Петков - Боз.

Църквата е осветена на 19 септември 1832 г от пловдивския митрополит Никифор. Има два престола - единият е в чест на св. Неделя, която е живяла и загинала мъченически за Христа през 289 г. в град Никодимия в Мала Азия, а другият е посветен на  св. Стилян. Той е роден в Пафлагония през I век и се почита като голям пазител и закрилник на малките деца. 

Храмът е забележителен с архитектурата си, художествената  иконопис и резбарска украса - дело на творческия гений на наши възрожденски майстори. Иконите и стенописите са рисувани на три етапа; през 1832, 1871 и 1931 година. Най-ценни са образите, създадени  през първият етап (1932 г) от известните  иконописци  Захари Зограф, Димитър Христов Зограф и неговия син Станислав Доспевски.

Най-впечатляващи са образите на Иисус Христос, света Богородица, света Неделя, както и иконата „Св. Въведе­ние Богородично“, която мо­же да се види в параклиса. В олтара се пази старинно разпятие Христово, което е забележително с надписа си на три езика: еврейски, гръцки и латински. 

В двора на храма през 1929 е съградена малка църква „Въведение на Пресветата Богородица”. Особена ценност е иконостасът, който е резба от XVI век.

През Българското възраждане (XIX в.) точно срещу фасадата на храма, старинната къща  е служила за училище, в което през 1847 се е учил големият възрожденец и просветител Йоаким Груев.

Камбанарията е строена през 1905 година. На четвъртия етаж наред с двете камбани през 1912 г. е монтиран голям френски часовник, който отзвънява часовете двойно и обслужва цялата източна част на града. През 1951 г. камбаната на часовника се пропуква и с пари на тогавашния градски народен съвет е сменена с нова.

Преди Освобождението в храма и в енорийското училище се учи и служи на гръцки език. След дълги и упорити борби едва през 1849 година учебните занятия започват да се водят на български, а от 1892 година и богослужението.


 

Съборена през 1935 година :  Балабановата къща - възстановена по скици 

Балабановата къща е построена в началото на XIX век в западната част Небет тепе от арменеца чорбаджи Давид. По-късно, заради неизплатен  борч от чорбаджията, домът става собственост на хаджи Рустем. След това той я продава на богатия търговец - лихвар хаджи Панайот Лампша.

Дълги години къщата носи неговото име, ала днес е известна с фамилията на  последния си собственик - търговеца  Лука Балабанов. В нея известно време живее Христо Геров, по-малкият брат на големия български просветител Найден Геров. 

В първоначалния си вид сградата представлява голяма двуетажна къща на площ от 462 квадрата. Имала високо приземие и етаж  с великолепна фасада, разположен  на самата улична линия. В двора - голяма едноетажна стопанска пристройка с кухня, пералня, баня и дърварник. 

Тя е ранно симетрична възрожденска къща,  в която майсторът продължава да търси нови форми, но все още не напълно избистрени и ясни. Представляват смесица от мотиви със заемки от родопски  и старопланински домове. За съжаление поради лошото  поддържане през годините, през 1935-а последнияи собственик я събаря. Дълго време мястото остава  незастроено и е част от площадното пространство отпред. 

В началото на седемдесетте години по скици и фотографии, оставени от архитект Христо Пеев, се правят много реставрации и реконструкции на ценни старинни сгради в Стария град. А най-известна става възстановената от арх. Петър Дикиджиев Балабанова къща, съществуваща в сегашния си вид от 1979 година.


 

 

 

Дом като дворец : "Георгиади" дадена за зестра 

Къща Георгиади се намира на източния склон на Небет тепе под входната врата „Хисар капия” на старата крепостната стена. Разположена е на две улици - западната  страна гледа към „Стръмна”, където почти опира стреха с Етнографския музей. А фасадата  е към  ул. „Цанко Лавренов”. Стилно сградата принадлежи към типа на симетричните къщи-дворци.

Това са конашки или сарайски къщи, които се строят в Пловдив през първата половина на XIX век. Приземният етаж е решен като вътрешен двор с две срещуположни врати. На етажите горе има елипсовидни салони с по две големи стаи от всяка страна. 

Най-богато оформен е първият етаж - с дъсчен таван и резбовани розети. Външната фасада е особено внушителна - много прозорци с цветни стилизации над тях. Централната част над портика е овална с кобиличен фронтон. С монументалната си архитектура и богатство на форми и багри, тази къща характеризира пищния живот на пловдивските чорбаджии - търговци и лихвари. И е илюстрация на социалното им превъзходство. 

Къщата е построена през 1846-48 година от майстор Георги Стаковски, дошъл от Цариград. Богатият търговец-абаджия Георги Кендинденоглу, потомък на стар пловдивски род, я дава като зестра на дъщеря си Елена, омъжена за Димитър Георгиади. Дълги години за къщата се грижат двете неомъжени дъщери на Георгиади. Сега в нея е настанен Музеят на Възраждането, създаден през 1961 година. /Марица.бг/

 

АНКЕТА

Запознати ли сте с инициативата #Remember Plovdiv?

Попълнете анкетата ТУК  Благодарим ви предварително, важно е за нашия град Пловдив!

 

Снимката на Балабановата къща
Снимката на Балабановата къща
Балабановата сега
Балабановата сега
Георгиади преди...
Георгиади преди...
...и Георгиади сега.
...и Георгиади сега.
REMEMBER PLOVDIV: Чорбаджи Вълко вдигна "Света Неделя" с 10 000 гроша за начало

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...